Oştirea, fără comandant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

guvernare, generalii cu greutate din sistem şi chiar colegii de partid au pus tunurile pe unul dintre cele mai belicoase personaje care au condus vreodată acest minister. Ignorând un principiu

guvernare, generalii cu greutate din sistem şi chiar colegii de partid au pus tunurile pe unul dintre cele mai belicoase personaje care au condus vreodată acest minister. Ignorând un principiu elementar prezentat de Sun Tzu în "Arta războiului", Atanasiu a deschis simultan mai multe fronturi, care par să-l copleşească de la o zi la alta. Sleit de puteri precum un animal hăituit de gonaci, după ce mai nou s-a trezit şi cu procuratura în bătătură, mai-marele din MApN îşi găseşte tot mai greu timp să se ocupe de structura din subordinea sa. Tot ce mai face din când în când este să constate ba că militarii nu au dotări, ba că bugetul e prea mic, ba că oamenii săi de la financiar au uitat să plătească salariile celor plecaţi în misiuni. Însă rezolvări la toate aceste probleme nu a prea născocit.
Criza din interiorul Armatei s-a accentuat după ce un alt personaj cu greutate s-a trezit cu DNA-ul pe cap. În timp ce se chinuia să-l faulteze pe ministrul liberal, făcând uz de tot arsenalul din dotare, şeful Statului Major General a constatat că este pe cale să-şi rupă gâtul odată cu primul. Prins şi el cu mai multe fronturi deschise, acesta din urmă şi-a schimbat cu certitudine priorităţile, punând eforturile de a-şi salva propria piele înainte de problemele stringente ale soldăţimii. În consecinţă, la Ministerul Apărării se pot trage obloanele, pentru că şefii acestei structuri se pregătesc să se mute la tribunal ca să-şi continue războiul.
Starea de colaps în care este pe cale să intre Armata este o consecinţă a greşelilor strategice ale ministrului Teodor Atanasiu. Omul s-a luat la harţă cu toată lumea, dovedind că îi lipsesc multe din calităţile unui politician rasat. Întâi şi-a pus în cap oamenii din subordine, gestionând lamentabil criza scurgerii de informaţii de la MApN. Apoi şi-a încordat inutil muşchii la opoziţia PSD-istă, pentru ca ulterior să încerce să o apuce hulpav de pulpană pe Adriana Săftoiu, protejata preşedintelui Băsescu. În fine, când s-a văzut încercuit, s-a apucat să mârâie până şi la colegii de partid, singurii care ar fi putut să-i mai ţină partea. Acum, acelaşi personaj este pe cale să intre la apă, tocmai pentru că nu şi-a înghiţit vorbele atunci când a trebuit. Dosarul penal al ministrului nu este pentru vreo ţeapă dată Armatei, pentru vreun teren măritat pe şest sau pentru o fregată cumpărată la kilogram, ci pentru că nu a băgat la cap zicala populară "Gura bate... posteriorul". De la bun început au fost voci care spuneau despre Atanasiu că nu este nimerit pentru postul de ministru.
Corul acestor voci se înteţeşte de la lună la lună. Se spune că, atunci când cineva îţi spune că eşti beat, îl ignori, căci poate se înşală. Atunci când mai mulţi îţi spun acelaşi lucru, te duci şi te culci. În aceeaşi situaţie este şi ministrul Atanasiu, căruia i se şopteşte de peste tot să meargă la culcare. Insomnia lui se poate lăsa în cele din urmă cu o criză generală a Armatei Române.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite