Ostaticii occidentali vor fi executati astazi daca prizonierele irakience nu vor fi eliberate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Televiziunea araba al-Jazira a prezentat sambata imagini cu cei trei occidentali, doi americani si un britanic, rapiti in Irak in acesta saptamana. in spatele lor se afla un barbat imbracat in negru

Televiziunea araba al-Jazira a prezentat sambata imagini cu cei trei occidentali, doi americani si un britanic, rapiti in Irak in acesta saptamana. in spatele lor se afla un barbat imbracat in negru cu cagula pe fata, care sustine ca este un adept al lui Abu Musab al-Zarqawi si care spune ca gruparea pe care o reprezinta acorda Statelor Unite 48 de ore ca sa elibereze toate femeile din inchisorile irakiene. in caz contrar, ameninta el, cei trei ostatici occidentali vor fi executati. Imaginile aratate de al-Jazira ii prezinta pe cei trei barbati legati la ochi. Britanicul Kenneth Bigley si cei doi colegi americani - Jack Hensley si Eugene Armstrong - au fost luati ostatici joi dimineata, foarte devreme, fiind rapiti din casa in care locuiau, intr-o zona rezidentiala a capitalei irakiene. Se pare ca au fost zece rapitori, care au operat profesionist, fara sa forteze intrarea. Atat autoritatile americane, cat si cele britanice depun toate eforturile pentru eliberarea celor trei, insa se pare ca acestia se afla in mainile uneia dintre cele mai de temut grupari teroriste din Irak, Tawhid wal Jihad (Unificare si Razboi Sfant), raspunzatoare de decapitarea americanului Nick Berg in aprilie si care este mult mai putin deschisa la negocieri decat orice alta organizatie de acest tip din Irak. In plus, Marea Britanie afirma ca nu detine la ora actuala nici o prizoniera de origine irakiana, iar SUA admit, la randul lor, ca au in custodie doar doua femei, printre care renumita "Dr. Germen", Rihab Rashid Taha, microbiolog, raspunzatoare in mare masura pentru dezvoltarea programului de arme biologice al lui Saddam Hussein. Dupa difuzarea casetei video care ii arata pe cei trei occidentali in captivitate, sotia unuia dintre ei, americanul Jack Hensley, a aparut la randul ei la CNN, facand un apel pentru eliberarea ostaticilor. Patty Hensley a afirmat ca sotul ei este un om "simplu si generos", care se afla la Bagdad "pentru a ajuta poporul irakian". Familia inginerului Kenneth Bigley l-a identificat si ea pe britanic in inregistrarea difuzata. In varsta de 62 de ani, cu o tanara sotie thailandeza si tata al unui copil, acesta glumise inainte de pleca in Irak spunand ca este prea batran ca sa mai prezinte interes pentru rapitori si ca aceasta va fi ultima sa slujba inainte de pensionare. Atat el, cat si cei doi americani lucrau pentru o companie de constructii cu sediul in Emiratele Arabe Unite. La randul sau, cotidianul italian "La Repubblica" scrie duminica, citand surse din serviciile de informatii americane, ca si cele doua italience rapite la 7 septembrie s-ar afla tot in custodia lui al-Zarkawi. In plus, al-Jazira a mai difuzat o caseta, care prezinta militanti din gruparea "Brigazile Salafiste ale lui Abu Bakr al-Seddiq", care ameninta sa ucida zece ostatici in cazul in care compania lor turco-americana nu se retrage in trei zile din Irak.
Ziaristii francezi luati ostatici in Irak - eliberati cu conditia sa relateze activitatile rezistentei
Cei doi ziaristi francezi rapiti la 20 august, Christian Chesnot si Georges Malbrunot, par a fi fost eliberati, cu conditia sa relateze actiunile insurgentei irakiene. Un comunicat atribuit Armatei islamice din Irak, grupul care i-a rapit pe cei doi ziaristi, informeaza ca au pus capat detentiei jurnalistilor Christian Chesnot si Georges Malbrunot, care acum isi exercita meseria potrivit unui acord cu Armata islamica, relateaza Yasser Serri, director al Observatorului islamic cu baza la Londra, care a receptionat mesajul prin posta electronica. "in virtutea acestui acord, cei doi ziaristi au acceptat - de bunavoie si fara presiuni - sa acopere bataliile si atacurile (organizate de rezistenta) si sa filmeze in folosul Armatei islamice pentru o perioada determinata, care nu va fi revelata decat dupa publicarea marturiei lor despre realitatea rezistentei eroice irakiene". Textul avertizeaza ca orice pericol care i-ar ameninta pe cei doi ziaristi se va datora "stupiditatii armatei inamicului care bombardeaza orbeste orasele" Irakului. "Cei doi ziaristi au constatat ei insisi modul in care, de fiecare data cand intervenea un acord cu mediatorii pentru eliberarea lor, fortele necredincioase ale ocupatiei au atacat pozitiile Armatei mujahedinilor", adauga comunicatul. De altfel, clericii suniti din Irak care au incercat sa negocieze eliberarea celor doi jurnalisti afirma ca au impresia ca "fortele americane nu vor ca ostaticii sa fie eliberati, pentru ca ori de cate ori ne apropiem de o solutionare, aceste forte provoaca o escaladare militara. Credem ca aceste forte au scopuri politice, cautand sa creeze o situatie haotica ce nu contribuie la realizarea progresului", a declarat reprezentantul Ulema (organizatia suprema religioasa sunita) in strainatate, Mohammed Ayash al-Kubaisi. Autoritatile franceze spun ca nu pot confirma autenticitatea mesajului, dar ca au informatii ca cei doi sunt liberi si nevatamati. In ultimele 48 de ore, in Irak au fost anuntate cel putin 15 noi rapiri, iar 80 de persoane au fost ucise in diferite zone ale tarii, in urma mai multor atacuri. Sambata, un atentat sinucigas care a vizat un centru de recrutare din Kirkuk al Garzii Nationale irakiene s-a soldat cu moartea a 18 persoane si ranirea altor 63, iar doi soldati americani au fost ucisi si opt raniti, in aceeasi zi, de explozia unei masini-capcana la Bagdad.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite