Ostatic american - ucis, ziarist de televiziune - împuşcat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ostaticul american Tom Fox, 54 ani, răpit, în Irak, în noiembrie, a fost găsit mort, zilele trecute, pe un teren viran din Bagdad. Înainte de a fi ucis, el fusese torturat. Tot zilele trecute a

Ostaticul american Tom Fox, 54 ani, răpit, în Irak, în noiembrie, a fost găsit mort, zilele trecute, pe un teren viran din Bagdad.
Înainte de a fi ucis, el fusese torturat. Tot zilele trecute a fost împuşcat şi redactorul-şef de la televiziunea naţională irakiană, Amdjad Hamid. Este al doilea ziarist de televiziune ucis în săptămâna ce s-a scurs. Tom Fox, membru al ONG Christian Peacemaker Teams, a fost răpit, în noiembrie, alături de alţi trei occidentali. Zilele trecute, el a fost găsit împuşcat, învelit într-o pătură şi abandonat pe un teren viran din Bagdad. Urmele torturii erau vizibile pe tot corpul lui, mâinile îi fuseseră legate înainte de asasinare.
Rezident în statul american Virginia, el se deplasa regulat în Irak, unde, alături de organizaţii locale de apărare a drepturilor omului, îndeplinea misiuni de promovare a păcii. Înainte de a fi răpit, la 26 noiembrie 2005, el denunţase "dezumanizarea" Irakului, unde, spunea el, "forţele americane ucid nu numai terorişti, ci şi irakieni inocenţi!". A fost răpit alături de doi canadieni şi un britanic şi nu s-a ştiut nimic despre ei până de curând. Ultimii au fost prezentaţi vii pe o casetă video transmisă de Al-Jazira. Un alt asasinat ce a provocat şoc şi stupoare la Bagdad este cel al lui Amdjad Hamid, redactor-şef al canalului naţional de televiziune Iraqiya. El apucase să iasă din casă şi să intre în automobil, când maşina i-a fost blocată de indivizi înarmaţi, care au tras asupra lui, ucigându-l pe loc, şi a şoferului, care a fost rănit. Tot săptămâna trecută, a fost împuşcat, tot în maşina lui, Munsuf Abdallah al Khaldi, un prezentator la Bagdad TV.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite