Ospataria salveaza Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presedintele Basescu a descoperit mina de aur neexploatata pe care sta Romania. Turismul, agricultura ecologica si ceva industrie in constructia de automobile. "Nu avem de facut lucruri complicate, ci

Presedintele Basescu a descoperit mina de aur neexploatata pe care sta Romania. Turismul, agricultura ecologica si ceva industrie in constructia de automobile. "Nu avem de facut lucruri complicate, ci doar sa dirijam corect resursele pe care le avem in turism si agricultura", nea linistit seful statului luandune o piatra de pe inima. Dar ce bucurie o fi acum la Guvern! De ani de zile, daca il intrebi si pe cel mai marunt functionar din ministere sau din nenumaratele agentii care este scopul lui in viata, iti va raspunde netulburat ca lucreaza la o noua si nemaipomenita strategie. Avem strategii pentru industria de cuie, pentru colectarea si valorificarea coacazelor negre, pentru cresterea efientei fermelor de iepuri pitici, pentru producerea fluierelor cu sapte gauri, tot ce misca in tara asta e prins intr-o strategie. Ce a spus presedintele e simplu si clar. Cum ar fi turismul. Soseste cetateanul strain cu portofelul burdusit, admira peisajul si pleaca acasa fara bani, dar imbogatit sufleteste. Frumusetile le avem, mai trebuie umblat putin la servicii, a adaugat presedintele cu oarecare amaraciune, amintindu-si ca vecinii bulgari, o idee mai destepti in domeniu, scot patru miliarde de euro din turism pe an, in timp ce noi ne chinuim cu un miliard. Traian Basescu i-a gasit pe vinovati. Ospatarii, receptionerii si bucatarii boicoteaza turismul romanesc. Si nu ca nu ar avea dreptate. astia te scot din minti. In toate restaurantele din Romania nu gasesti decat muschi de vaca, muschi de porc, cu cartofi prajiti de saptamana trecuta. Mai merge si o salata de sezon, fezandata, daca nu-l superi prea tare pe chelner. La mare lux, te mai invarti de un "snitel vienez" , reciclat dintr-o talpa de bocanc mai frageda. Fiind un meniu atat de exotic, normal, te rupe la bani. Cu o asemenea oferta poti deveni lider mondial la turismul pentru depresivi cu ganduri sinucigase. Dupa o toxinfectie alimetara vor redescoperi placerile vietii. Unde mai pui si cazarea. In afara catorva hoteluri scumpe, la turismul de mase e jale mare. Niste hoteluri care traiesc din contractele cu sindicatele. Omul merge ca e la jumatate de pret, se inghesuie cu toata familia intr-o camera care n-a mai vazut zugrav de zeci de ani, dar e fericit ca a bifat concediul. La randul lor hotelierii au un aer napastuit, dand impresia ca turistii ii deranjeaza. La ora la care presedintele vorbea despre relansarea industriei turistice, pe litoral se pun lacatele pe hoteluri, terase si ce bruma mai e pe acolo. E soare mai mult ca in vara, apa e calda, dar totul se inchide. Decat sa scada preturile si sa prelungeasca sezonul, restauratorii autohtoni prefera sa jupoaie omul doua luni pe an, dupa care trec in hibernare, ca tot nu investesc nimic in baza materiala. Ar mai fi turismul rural in dezvoltare accelerata, care ar merge mana in mana cu agricultura ecologica. Taranul a devenit ecologist pentru ca nu are bani de cheltuit pe ingrasaminte, insecticide si pesticide. Dar proprietarul pensiunii nu cumpara de la el, se duce la hypermarket, ia pulpe americane ca sunt mai ieftine si mai mari si gateste "traditional" mici prefabricati. Mai ramane sa ne scoatem cu automobilele. Vom face masini cum fac bulgarii castraveti. E simplu. Mai trebuie doar rezolvata problema cu receptionerii, bucatarii si chelnerii. Poate nu ar strica o strategie in domeniu, daca nu cumva a fost deja elaborata una.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite