Ortacii, 700 de ani de concedii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Naţională a Huilei acuză mai mulţi medici că au acordat unor mineri din Valea Jiului concedii medicale fictive. Minerii din Valea Jiului sunt din ce în ce mai bolnavi de la un an la

Compania Naţională a Huilei acuză mai mulţi medici că au acordat unor mineri din Valea Jiului concedii medicale fictive.

Minerii din Valea Jiului sunt din ce în ce mai bolnavi de la un an la altul. Cel puţin aşa arată un raport al departamentului intern de Sănătate şi Securitate în Muncă (SSM) al Companiei Naţionale a Huilei (CNH). Numai în 2006, ortacii au primit zile libere pe motiv de boală care însumate ajung la 700 de ani de concediu medical. Iar anul trecut, numărul acestora a crescut.

Vinovaţi de această situaţie sunt, potrivit reprezentanţilor Sănătate şi Securitate în Muncă (SSM), medicii care eliberează pe bandă rulantă certificate medicale. De aceea, şi Compania Naţională a Huilei Petroşani i-a cerut Ministerului Sănătăţii să dispună reexaminarea bolnavilor, mai ales că multe acte sunt suspecte încă de la prima vedere.


Inspectorii au depistat "manevrele" ortacilor după un caz al unui miner care a adus un certificat medical cu diagnosticul de "afecţiune psihică tulburatorie". După ce inspectorii au discutat cu ortacul, explicându-i că nu mai poate să-şi desfăşoare activitatea cu o asemenea boală, omul a recunoscut că a chiulit de la lucru şi foaia de boală e mincinoasă.


Stomatologul dă diagnosticul de hemoroizi


Un alt caz, care a ajuns şi subiect de banc printre mineri, e cel al unui ortac căruia un medic dentist i-a pus diagnosticul de hemoroizi. "La Exploatarea Minieră Lupeni, un medic stomatolog a eliberat certificat medical în care minerul suferea de hemoroizi. Un alt medic stomatolog a pus diagnostic unui alt angajat ca suferind de ulcer gastric", susţine Petru Drăgoescu, director SSM. El mai spune că, deşi este evident că certificatele medicale sunt mincinoase, medicii le scriu fără teamă de consecinţe.


"Visalon Dănuţ, angajat la EM Lonea, a adus în luna ianuarie foi de boală pentru noiembrie şi decembrie 2007. Erau eliberate de doctor la date diferite, cu numere diferite din registrul de evidenţă zilnică a pacienţilor, dar cu serie consecutivă. Asta înseamnă că medicul nu a mai avut niciun alt pacient în lunile respective", completează Petru Drăgoescu.


Exasperaţi de avalanşa de certificate medicale suspecte, reprezentanţii CNH Petroşani i-au cerut Ministerului Sănătăţii să dispună reexaminarea pacienţilor în cauză.


Specialiştii ministerului au verificat situaţia din Valea Jiului şi au ajuns la concluzia că diagnosticele au fost stabilite corect. "Eu n-am zis că documentele nu sunt bune. Documentele sunt beton. Am cerut ca bolnavul Drăgoescu să fie pus la un aparat şi să se vadă dacă bate cu ce este scris în documente. Asta am cerut noi, nu dacă ele sunt corect întocmite", spune Petru Drăgoescu.


Oficialul CNH spune că avalanşa de foi de boală mincinoase nu poate fi oprită decât prin măsuri dure îndreptate împotriva medicilor care eliberează asemenea documente.

La Exploatarea Minieră Lupeni, un medic stomatolog a eliberat certificat medical în care minerul suferea
de hemoroizi.


Un alt medic stomatolog a pus diagnostic unui alt angajat ca suferind de ulcer gastric.
Petru Drăgoescu,
director SSM

Vinovaţii se pot alege cu dosar penal

"Dacă angajatorul are bănuieli că o anumită persoană se ascunde în spatele concediului medical pentru a desfăşura alte activităţi, ne poate trimite o sesizare. Noi ne vom deplasa la domiciliul respectivei persoane şi, eventual, îi vom solicita unui medic să ne însoţească pentru a constata starea de sănătate a acesteia", spune Maria Muga, inspector general de stat din Inspecţia Socială.

Dacă se constată că acea persoană beneficiază ilegal de concediu medical, inspectorii sociali informează angajatorul. "În funcţie de gravitatea cazului, putem sesiza Ministerul Sănătăţii şi chiar organele de urmărire penală", explică Maria Muga. (Sorina Buzatu)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite