Orgiile financiare ale lui Noapteş, fostul şef de la CFR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Noapteş, fostul bos de la CFR Călători, nu poate justifica aproape 2,8 milioane de euro din averea sa. El a cheltuit 40.000 de dolari în doar trei zile la New York. Veniturile totale obţinute în perioada 2005-2009 de către Alexandru Noapteş, împreună cu soţia sa, au fost de aproximativ 232.385 de euro, iar cheltuielile au fost de 3.027.986 de euro. 

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere Curţii de Apel Bucureşti începerea acţiunii de control cu privire la averea dobândită şi veniturile realizate de familia lui Alexandru Noapteş, fost director al CFR Călători, membru PDL - în aripa lui Vasile Blaga. Inspectorii ANI au cerut date de la primării, Cadastru, Direcţii de Taxe şi Impozite Locale, Direcţia de Înmatriculare a Vehiculelor, Biroul Notarilor Publici şi au verificat toate conturile bancare din România ale familiei Noapteş. Oficialii au descoperit, astfel, mai multe achiziţii de imobile şi autoturisme scumpe şi cheltuieli extravagante.

Spre exemplu, în 2005, primul an în care Noapteş era şef la CFR Călători, familia acestuia a avut venituri de 111.817 lei şi cheltuieli de 2.077.211 lei. Noapteş a achiziţionat în 2005 două apartamente de patru camere în Capitală, cu 300.000 de euro şi respectiv 255.840 de lei (64.000 de euro) şi un loc de parcare de 30.000 de euro.

Călătorii şi achiziţii de imobile

Tot în 2005, familia Noapteşa a cheltuit 28.118 lei (7.000 de euro) pentru călătorii la Budapesta, Frankfurt, Paris şi Viena. În octombrie 2005, 50.000 de euro au fost depuşi într-un card pe numele Manuelei Noapteş. Banii au fost folosiţi exclusiv pentru cumpărături în magazine de fiţe cum ar fi Escada, Lugano, Versace, Montblanc, Armani, Saks Fifth Avenue, Chanel, Emilio Pucci, Gucci din Viena, Paris, Thessaloniki, Milano, New York, Istanbul şi Bucureşti. În  următorii ani, achiziţiile imobiliare ale familiei Noapteş au continuat. Astfel,  Manuela şi Alexandru Noapteş au achitat o diferenţă pentru o vilă din Pipera (442.400 lei) şi au cumpărat un teren intravilan de 8.277 de metri pătraţi în localitatea Moara Vlăsiei-Ilfov (160.000 de euro).

Obrazul subţire cu branduri se ţine

În 2006, familia Noapteş a mers în excursii în Dubai şi a făcut cumpărături la cuncos­cutul magazin londonez Harrods. Ei au fost cazaţi la celebrul Hotel Park Hyatt şi au achiziţionat produse exclusiviste de la mărci precum Vertu, Montblanc, Armani, Prada, Louis Vuitton, Lafayette, Dior, Escada etc. În 2006, familia a călătorit în SUA, la Boston şi la New York, şi a făcut mai multe cumpărături în magazine de lux. În iulie 2008, de pe cardul Manuelei Noapteş s-au făcut mai multe plăţi în Tahiti şi Saint Tropez - pe Riviera Franceză. În decembrie 2008, Manuela Noapteş a continuat călătoria la Kitzbuehel, în Tirol-ul  austriac.

Neagă acuzaţiile

Alexandru Noapteş a declarat, ieri, că a depus la ANI mai multe documente care justificau provenienţa banilor, dar că inspectorii nu au ţinut cont de ele. „Ca atare, au tras o concluzie total nefondată. Este vorba de sume din anumite conturi, despre sume pe care eu le aveam înainte de 2005, când am fost angajat  ca director general la CFR Călători. Este vorba despre nişte împrumuturi pe care eu, în nume propriu, le-am acordat în 2003-2004 propriei mele firme", susţine Noapteş.În legătură cu achiziţiile unor produse de lux, fostul director al CFR Călători spune că le-a făcut pe cardul de firmă, întrucât voia să deschidă o afacere în Bucureşti, un magazin de confecţii.

"Este vorba de sume din anumite conturi, despre sume pe care eu le aveam înainte de 2005, când am fost angajat ca director general la CFR Călători. Este vorba despre nişte împrumuturi pe care eu, în nume propriu, le-am acordat în 2003-2004 propriei mele firme.''
Alexandru Noapteş,'' fost director general  CFR Călători

2,8 milioane de euro este suma pe care  Alexandru Noapteş nu o poate dovedi.

Judecat pentru corupţie

Alexandru Noapteş a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, la 26 august 2010, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pentru prejudicierea CFR Călători cu suma de 2.823.882 de lei (700.000 de euro). Alături de Noapteş au mai fost trimişi în judecată Vanghele Nacu, director adjunct al CFR Călători, Cătălin Iosub, director tracţiune CFR Călători şi alţi şase oameni de afaceri. DNA i-a acuzat pe cei nouă inculpaţi că s-au implicat în desfăşurarea unor operaţiuni succesive de vânzare-cumpărare, între mai multe societăţi, în urma cărora şase locomotive aduse din Germania au fost achiziţionate de CFR Călători la un preţ supraevaluat. Astfel, în perioada aprilie-octombrie 2005, ca urmare a acelor tranzacţii, preţul locomotivelor second-hand aduse din Germania a crescut de aproximativ 16 ori, adică de la 120.000 euro, preţ de vânzare oferit de firma care le-a cumpărat, la aproape două milioane euro, sumă plătită de CFR Călători.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite