Organizaţiile civice intră în campanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O listă cu 11 candidaţi, consideraţi incompatibili cu demnitatea de europarlamentar de Coaliţia pentru un Parlament Curat, a fost contestată de o parte din politicienii vizaţi. Un alt ONG,

O listă cu 11 candidaţi, consideraţi incompatibili cu demnitatea de europarlamentar de Coaliţia pentru un Parlament Curat, a fost contestată de o parte din politicienii vizaţi. Un alt ONG, Grupul de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică a produs o altă listă cu incompatibili de la PD şi PLD.

Deşi lista conţine numele unor democraţi din eşalonul doi, GIP a criticat membrii Coaliţiei pentru lipsa "nejustificată" a celor care deschid oferta euroelectorală a PD şi PLD, Sorin Frunzăverde şi Theodor Stolojan.

În timp ce principalele neajunsuri ale democraţilor constau în conflictul de interese provocat de afacerile familiei, cazul lui Petru Filip, şi în unele finanţări dubioase alocate propriei fundaţii, situaţia lui Zlotea, nominalizarea pe lista neagră a lui Daniel Dăianu, locul doi pe lista PNL pentru PE, ţine de cei trei ani în care a activat ca ofiţer al DIE.

În cazul lui Adrian Severin este citat un raport al Corpului de control al Guvernului, unde se menţionează că atât el, cât şi socrii săi au primit unele imobile în condiţii dubioase. Colegul său de partid, Ioan Mircea Paşcu este menţionat de CPC pentru rolul jucat în achiziţionarea a două fregate din Marea Britanie "pentru care la Londra două persoane au fost arestate pentru corupţie".

Cap de listă al PNG, George Becali este pomenit pentru desele probleme avute cu legea, "deşi nu a fost condamnat până în prezent de nicio instanţă".

GIP acuză absenţa lui Stolojan

"Lista neagră a CPC are lacune grave", din document lipsind în mod "nejustificat" numele lui Theodor Stolojan, Sorin Frunzăverde şi Roberta Anastase, a avertizat Grupul de Investigaţii Politice (GIP). GIP a reiterat acuzaţiile de mită şi complicitate la contrabandă aduse lui Sorin Frunzăverde în vara acestui an.

Potrivit lui Mugur Ciuvică, numele fostului preşedinte al CJ Caraş "apare în mai multe convorbiri telefonice interceptate de SRI-UM 0653 Reşiţa, la cererea Parchetului General, în dosarul Contrabandei cu ţigări de pe Clisura Dunării". Transcrierile, întărite cu parafa DIICOT, instituţia care solicitase serviciile SRI, fac referire la intenţiile unor contrabandişti locali de a-l recompensa pe Frunzăverde cu "un purcel, câteva sticle de alcool şi câteva bucăţi de ciocolată" pentru protecţia oferită.

În cazul lui Stolojan, liderul PLD nu ar îndeplini aproape toate criteriile de eligibilitate luate în consideraţie de CPC: "profit necuvenit" prin acordarea Complexului Sportiv Herăstrău firmei soţiei sale, "anchetat de DNA pentru corupţie", "traseism politic", colaborator al Securităţii şi "deţinătorul unei averi disproporţionate faţă de sursele sale declarate de venit". Democrata Roberta Anastase este pomenită pentru faptul că, "în campania electorală din 2004, a donat PD de 11 ori mai mulţi bani decât declarase că a câştigat în acel an".

"Nu slugoii lui Băsescu decid cine intră în PE"

Vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat Coaliţia şi a apreciat implicarea GIP. "Nu slugoii lui Băsescu decid cine intră în PE, ci cetăţenii României prin vot. (…) Vă dau numai două exemple pe care le-a dat şi un alt distins care se ocupă şi de PD, respectiv domnul Ciuvică: absenţa de pe celebra listă a Coaliţiei a numiţilor Stolojan şi Frunzăverde, despre care se cunosc lucruri extrem de clare şi serioase", a comentat Orban.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite