Orfanii au primit familii provizorii de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei surori vor avea parte măcar pentru câteva zile de dragostea unei familii
Trei surori vor avea parte măcar pentru câteva zile de dragostea unei familii

15 micuţi de la o casă de copii din Piteşti îşi vor petrece Crăciunul şi Anul Nou în sânul unor familii „de împrumut“. Trei surori au fost luate acasă de o familie din comuna argeşeană Oarja. Fetiţele îşi vor petrece sărbătorile departe de cei doi fraţi, care au fost „adoptaţi“ de o altă familie.

De Crăciun, fii mai bun! Acesta este motto-ul după care s-au orientat câteva familii din Argeş care au dorit să ia acasă un copil de la orfelinat pentru a-i face sărbătorile de iarnă mai frumoase. La Centrul de Tip Familial „Găvana" din Piteşti sunt înscrişi 26 de copii. 11 dintre ei au fost luaţi acasă în această perioadă de părinţii lor naturali, iar restul au rămas în centru. Pentru ei, conducerea instituţiei, a venit cu o soluţie devenită deja tradiţie de cinci ani, şi anume adopţia temporară. „Ne-am gândit că cel mai bine se simt aceşti copii într-o familie normală. Din acest motiv, am popularizat faptul că vrem să-i dăm de sărbători. Părinţii s-au înscris, unii au trecut de ancheta socială, alţii nu, aşa că, într-un final, am găsit familii care să-i ia pe toţi 15", spune preotul Decebal Floroaica, directorul centrului.

Despărţiţi de sărbători

Printre micuţii care vor petrece Crăciunul şi Revelionul departe de orfelinat se numără şi fraţii Stanciu: Florina Nicoleta (12 ani), Andrei (11), Georgiana (9), Eliza (8) şi Robert (6), care au fost aduşi acum doi ani la centru, întrucât proveneau dintr-o familie destrămată. Până acum, ei au mai fost „înfiaţi" temporar. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, un piteştean cu suflet mare i-a luat pe toţi acasă, de unde s-au întors încărcaţi de daruri. De această dată, însă, cei cinci fraţi îşi vor petrece sărbătorile despărţiţi. Pe băieţi îi va lua o familie din Piteşti, iar cele trei fete s-au instalat deja la o vilă din comuna Oarja. „Nu ne pare rău că ne-am despărţit de fraţii noştri, pentru că ne vom revedea în curând. Şi lor le e bine, şi nouă", spune micuţa Eliza.

„Adoptate" de părinţi cu doi copii

Paula (43 de ani) şi Ionel Bălae (49 de ani) sunt doi soţi din comuna argeşeană Oarja, el - fost poliţist, ea - grefieră. După ce au văzut un reportaj la o televiziune locală realizat la casa de copii, s-au hotărât să ia acasă de sărbători câţiva micuţi. S-au prezentat la centrul din Găvana şi au trecut cu brio de ancheta socială desfăşurată, s-au hotărât la cele trei surori: Nicoleta, Georgiana şi Eliza.

„Noi am avut o fată care a murit şi acesta cred că a fost motivul pentru care am preferat fetele. Mai avem doi copii, pe Gabriela de 15 ani şi pe Sergiu, de 20 de ani. Ei vor pleca de Revelion şi ne vor lăsa singuri, aşa că şi din cauza asta am apelat la acest centru", ne-a spus Ionel Bălae. Cei doi soţi au vrut să le facă un bine copilelor care nu au simţit demult căldura unui cămin. „Cei mai mulţi dintre noi mâncăm mult, bem, ne distrăm de Sărbători şi uităm că, de fapt, altul este rostul Crăciunului, şi anume să facem un bine. Noi considerăm că le aducem o bucurie acestor fetiţe. Am fi luat şi cei doi frăţiori, dar nu avem atâta spaţiu, ar fi fost mai greu", spune Paula Bălae.

Se întorc în ianuarie

După ce au ieşit pe poarta căminului, cu bagajele în care şi-au pus haine, fetele nu au uitat să le facă cu mâna colegilor şi nici să-l îmbrăţişeze pe directorul centrului, pe care îl consideră ca un tată. Apoi s-au urcat în maşină şi au pornit către noua casă, în care vor fi găzduite timp de aproape două săptămâni. Aici, fiecare şi-a ales câte o cameră şi s-au bucurat de atmosfera prietenoasă pe care le-o oferă căminul lor provizoriu. „Îmi doresc ca Moşul să-mi aducă atât mie cât şi surorilor mele dulciuri, role şi câte o păpuşă. O să-i scriem să vedem dacă vine", ne-a spus Nicoleta, cea mai mare dintre fete.

Micuţele vor lua parte duminică la tăierea porcului, vor fi plimbate în orăşelul copiilor, la patinoar şi dacă ninsoarea se va ivi, vor face cunoştină şi cu una dintre pârtiile din judeţ. În plus, moşul va trece negreşit şi le va lăsa sub bradul împodobit din noua casă tot ce şi-au dorit. „O să gătim împreună sărmăluţe, salată, prăjituri şi îi vom scrie Moşului. Ne vom distra pe cinste împreună", a mai spus mămica provizorie.

"Cred că Moşul deja a venit. Ne-a adus doi părinţi noi care ne-au primit foarte bine şi care sunt foarte drăguţi. De abia aştept să vină Sărbătorile."
Georgiana copil abandonat

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite