Orezul – un tonic pentru orice vârstă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu mai bine de trei milenii, în Orientul Mijlociu, bobul de orez reprezenta simbolul fertilităţii Pământului şi puterea zeilor Binelui. Studiile recente ale unor antropologi

În urmă cu mai bine de trei milenii, în Orientul Mijlociu, bobul de orez reprezenta simbolul fertilităţii Pământului şi puterea zeilor Binelui. Studiile recente ale unor antropologi confirmă aceste concluzii: în China antică, boabele de orez erau folosite în practicarea unor ritualuri magico-religioase.

Cu timpul, sub influenţa migraţiei unor popoare venite din nord-vestul Siberiei, orezul a devenit un aliment indispensabil în hrana multor popoare. Valorificat în mii de reţete, alături de proteine (animale sau vegetale), de legume şi fructe, orezul este un tonic pentru fiecare dintre noi, în toate etapele vieţii.

Misterele boabelor

Compoziţia chimică a bobului de orez a trezit interesul medicilor şi biologilor din numeroase ţări. O descoperire importantă aparţine, în acest sens, medicului francez Jean Valnet, preocupat de studii fitoterapeutice.

El a ajuns la concluzia că bobul de orez (inclusiv cel decorticat) este bogat în vitamine (A, B1, B2, B6) - care nu se degradează prin prelucrarea termică - şi în săruri minerale precum sodiul, magneziul, potasiul, fierul, fosforul, prezente într-o formulă benefică digestiei. Surprinzător, noile studii au scos la iveală că unele soiuri de orez, cultivate în Europa, conţin şi un procent minor de metale slab radioactive şi este posibil ca efectele acestora să influenţeze pozitiv echilibrul energetic al organismului.

Cercetările efectuate de un grup de biologi britanici de la Universitatea din Manchester demonstrau, acum şapte ani, că dietele bogate în orez, folosite frecvent de asiatici, sunt un scut protector în faţa riscului de a contacta boli digestive grave, chiar şi diferite forme de cancer. În privinţa fosforului existent în bobul de orez, acesta are un efect foarte bun asupra sistemului nervos şi în funcţionarea fără probleme a creierului.
tonic pentru copii

Etapa de trecere de la copilărie la pubertate, atât de dificilă, poate fi depăşită mai uşor de cei care mănâncă mai mult orez. Studiile medicului olandez Ditter Van Demhagl, efectuate în urmă cu 20 de ani, dovedesc beneficiile consumului frecvent de orez asupra copiilor cu deficienţe de creştere, deoarece acest aliment uşurează procesul de asimilare a diferitelor minerale în organismul uman.

Tot doctorul Ditter Van Demhagl a studiat şi efectul orezului asupra adolescenţilor care se maturizează în etapa următoare, adică trecerea la vârsta tânără. Vitamina B6, care contribuie la maturizarea adolescentului, se asimilează cu mare dificultate între 20 şi 24 de ani. De aceea, dr. Ditter recomandă "medicamentul" orez la micul dejun tuturor, în special tinerilor care au probleme psihoafective: depresii, obsesii şi crize de isterie.

Aportul de clor şi potasiu, oferit de dieta matinală cu orez, reduce starea de nervozitate cu 70%. Dr. K.Y. Rothbens de la Universitatea irlandeză New Scientist I.B., Dublin, a făcut noi precizări privind consumul de orez în etapa "crizei de la 40 de ani."

"Un consum ponderat de orez la mesele principale contribuie la detoxifierea hepatică a compuşilor ureei. În plus, este o soluţie profilactică modernă, în cazul impotenţei şi al frigidităţii, dacă dieta este mai săracă în lipide animale, mai ales de porc." Cercetătorii interesaţi de efectele acestei cereale asupra problemelor pe care le ridică vârsta de 65 de ani au ajuns la concluzii încurajatoare.

Orezul, ca un "medic" prevăzător, îl susţine pe vârstnic în aceste momente care favorizează apariţia diferitelor boli. Preparat cu legume, verdeţuri sau sub formă de garnitură la friptură, orezul este un aliment hrănitor, care asigură un aport de energie necesar pentru rezolvarea problemelor zilnice specifice acestei etape de viaţă. Studiile recente demonstrează că, în această fază, orezul contribuie şi la regenerarea ţesuturilor unor glande endocrine.

Dieta cu ceaiuri

În etapa senectuţii, marcată de prezenţa bolilor severe, cercetătorii atrag atenţia asupra hranei care să înlăture pericolul unor atacuri cerebrale. Acum, hipertensiunea trebuie ţinută sub control: trebuie să predomine alimentele nesărate, fără condimente iuţi, legumele şi fructele recomandate de medic în funcţie de afecţiunile cronice. Şi tot mai mulţi specialişti consideră că o dietă hrănitoare şi energizantă trebuie să includă ceaiurile din orez, un compot de mere verzi sau lămâi verzi, amestecat cu ceaiul de orez.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite