Ordinul Steaua Romaniei, vandut de fostul presedinte peruan Alberto Fujimori unui colectionar texan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In septembrie 1998, presedintele Emil Constantinescu i-a conferit omologului sau peruan Alberto Fujimori, venit in vizita oficiala, cea mai inalta distinctie a statului roman, Ordinul Steaua Romaniei.

In septembrie 1998, presedintele Emil Constantinescu i-a conferit omologului sau peruan Alberto Fujimori, venit in vizita oficiala, cea mai inalta distinctie a statului roman, Ordinul Steaua Romaniei. Conferirea Ordinului venea sa mai indulceasca ceva din gafele de protocol care au insotit aceasta vizita, inceputa nu sub cele mai bune auspicii. Alberto Fujimori a sosit la primirea oficiala inaintea presedintelui Emil Constantinescu, care nu apucase sa se intoarca de la o conferinta la Baku pe tema refacerii drumului matasii. Presedintele sud-american, aflat pe atunci in culmea puterii sale, a fost nevoit sa-l astepte intr-una din salile goale ale Palatului Cotroceni pe "liderul zonal" de la Bucuresti, dupa care, la aparitia coloanei oficiale, a iesit pe trepte si l-a intampinat pe Emil Constantinescu, jucand rolul de gazda. Oricum, Alberto Fujimori era destul de obisnuit cu obiceiurile locale, deoarece, mai inainte, fusese nevoit, tot printr-o aventura de protocol, sa petreaca o zi intreaga pe la Poiana Brasov, ca tot nu avea cine sa-l primeasca la Bucuresti, intr-o locanta cu specific - mamaliguta, sarmalute si iar mamaliguta si sarmalute. Momentul solemn al vizitei nu putea scapa de sub semnul ghinionului: Emil Constantinescu a oferit Ordinul, dar a constatat ca nu putea inmana decat hartia, intrucat insemnele nu erau inca gata la Monetaria Statului. Ulterior, au fost trimise pe cai diplomatice. Istoria nu se opreste aici. Doi ani mai tarziu, Alberto Fujimori fuge in Japonia si isi trimite la Lima demisia prin fax. Era acuzat de coruptie si grave incalcari ale drepturilor omului. In acelasi timp, la Bucuresti, Comisia parlamentara pentru elaborarea legilor privind sistemul national de decoratii primeste o scrisoare tocmai din Texas, dupa cum declara presedintele actual al comisiei, deputatul Dorel Bahrin. Expeditorul, un colectionar, reclama ca Ordinul Steaua Romaniei pe care tocmai il achizitionase de la un presedinte sud-american nu prea semana cu imaginea din cataloage si din Monitorul Oficial. Omul se temea de o teapa. "Texanul nu a cumparat un fals, dar este adevarat ca ceea ce a primit Fujimori nu mai corespunde, in ceea ce priveste designul, cu Ordinul Steaua Romaniei asa cum fost stabilit prin lege", spune presedintele comisiei, Dorel Bahrin. Steaua Romaniei a fost infiintat ca ordin de Alexandru Ioan Cuza. Ulterior, regele Carol I a adus modificari de forma. Emil Constantinescu a vrut ca ordinul reinstituit sa fie dupa modelul lui Cuza, ceea ce a si primit Fujimori, la repezeala. Legea a stabilit insa ca modelul definitiv sa fie cel al lui Carol I. "Acum, nu se stie cum va evalua cotatia pe piata colectionarilor. Avand un exemplar atipic, s-ar putea ca texanul sa iasa in castig", afirma Dorel Bahrin. Colac peste pupaza, dupa fuga lui Fujimori si punerea sa sub acuzare, statul peruan a cerut autoritatilor de la Bucuresti retragerea Ordinului Steaua Romaniei. Colectionarul texan nu mai intelege probabil nimic.
Medaliile si decoratiile romanesti - inapoi in interbelic
Sistemul National de Decoratii cuprinde 33 de Ordine, Medalii si Cruci, cea mai mare parte a acestora fiind reinstituite conform sistemului de decoratii de pana in 1944, dupa cum declara deputatul Dorel Bahrin, presedintele comisiei speciale pentru elaborarea legislatiei in domeniu. Comisia a inceput sa lucreze in 1993 si, la ora actuala, mai sunt de adoptat legile pentru trei decoratii. Ordinele se impart in doua categorii, Ordine Nationale si Ordine pe domenii. Ordinele Nationale au cinci grade - cavaler, ofiter, comandor, mare ofiter, mare cruce - cu exceptia Ordinului Steaua Romaniei, care are si gradul de Colan. Ordinele pe domenii au patru grade, iar Medaliile au trei clase. Elaborarea legislatiei in ceea ce priveste sistemul de decoratii s-a dovedit o treaba mult mai dificila decat se credea. "Sunt foarte multe orgolii in joc", spune Dorel Bahrin. Comisia colaboreaza cu specialisti in sase stiinte auxiliare din domeniul stiintelor istorice, dar duce lipsa de personal propriu. "Aparatul tehnic este foarte redus, ceea ce ne ingreuneaza si mai mult activitatea, iar colaboratorii sunt platiti cu sume extrem de mici", afirma presedintele comisiei parlamentare. Din aceasta cauza, comisia a ramas o perioada lunga de timp fara proiectant, care a parasit pur si simplu slujba, fara sa dea explicatii. In plus, comisia trebuie sa mai desluseasca si itele incurcate ale actelor normative pe care diferitele guvernari de dupa 1990 le-au adoptat in materie, cel mai elocvent exemplu fiind acela cu presedintele Emil Constantinescu, care a conferit unui inalt oaspete Steaua Romaniei, desi nu avea lege.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite