Orbul notarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că notarul Carmen Rădulescu a legalizat un fals ordinar, un bătrân doarme la margine de pădure Protejat de statut, notarul implicat în escrocheria imobiliară care l-a lăsat în

Pentru că notarul Carmen Rădulescu a legalizat un fals ordinar, un bătrân doarme la margine de pădure

Protejat de statut, notarul implicat în escrocheria imobiliară care l-a lăsat în stradă pe bătrânul Dumitrescu a fost găsit nevinovat.

Procurorul de la Parchetul Curţii de Apel Timişoara care l-a cercetat pe notar a decis că acesta este nevinovat, în baza unui articol din legea penală care nu permite tragerea la răspundere civilă a notarilor. Legea le impune însă acestora să stabilească identitatea celor care se prezintă în faţa lor. Escrocul care susţinea că este Octavian Dumitrescu a avut o carte de identitate falsă.

Un fals prea grosolan

Înşelătoria putea fi evitată dacă notarul observa diferenţele evidente dintre actul fals şi unul original. Un raport de expertiză criminalistică arată că falsul (vezi facsimil) este grosolan. "Nici imaginea de fond, nici datele consemnate, nici modul de consemnare a datelor de identitate nu corespund unei cărţi de identitate emise de autorităţile române", se arată în expertiza criminalistică din dosar.

În buletinul fals, toate menţiunile sunt făcute cu majuscule, inclusiv locul naşterii, adresa şi autoritatea emitentă, menţiuni care în actele originale se scriu cu minuscule.

Deşi nu e nevoie să fii nici criminalist şi nici notar pentru a sesiza un fals atât de grosolan, Carmen Rădulescu spune însă că nu se simte în niciun fel responsabilă pentru drama pensionarului.

"Nu sunt vinovată cu nimic. Nu eram obligată să ştiu ce se scrie cu minuscule în buletin. Dacă nimeni nu mi-a făcut instructaj despre cum trebuie să arate un act de identitate autentic, nu aveam cum să ştiu", a declarat notarul.

"Soluţia poate fi atacată de bătrân şi schimbată dacă se întrunesc condiţiile legale", declară acum Vasile Bâc, procurorul general al Parchetului Curţii de Apel.

Cei trei "magistraţi imobiliari", atacaţi de colegi

Preşedintele Curţii de Apel Timişoara, Lidia Barac, a sesizat CSM, la începutul acestui an, în legătură cu soluţia Tribunalului Timiş în cazul lui Dumitrescu. Victima a cerut justiţiei să anuleze un act de vânzare a locuinţei sale care s-a făcut după ce buletinul i-a fost falsificat.

Judecătoria Timişoara a anulat contractul, dând înapoi locuinţa bătrânului. Completul de recurs, format din judecătorii Emilia Cioabă, Dănuţ Diaconescu şi Constantin Costea, de la Tribunalul Timiş, a anulat însă decizia primei instanţe, cu argumentul că cel care a cumpărat locuinţa de la escroc o poate păstra pentru că a fost "de bună-credinţă".

Mai mult chiar, cei trei judecători decid că victima escrocheriei trebuie să plătească 300 de lei daune pentru că nu a părăsit imediat apartamentul. Decizia celor trei judecători este irevocabilă. Surse din Palatul Justiţiei de la Timişoara spun că preşedintele Curţii de Apel, Lidia Barac, s-a declarat revoltat de situaţie, catalogând drept "bestială" decizia celor trei judecători.

Primul inspector CSM care a analizat soluţia a decis însă că nimic nu li se poate reproşa judecătorilor care l-au alungat pe bătrân din propria-i casă. Nota inspectorului CSM a fost însă atacată în următoarea şedinţă a consiliului, purtătorul de cuvânt Cecilia Morariu declarând că va fi refăcută, "cu observaţiile formulate în şedinţă".

Nici imaginea de fond, nici datele consemnate, nici modul de consemnare a datelor de identitate nu corespund unei cărţi de identitate emise de autorităţile române
Raport de expertiză criminalistică

Dacă nimeni nu mi-a făcut instructaj despre cum trebuie să arate un act de identitate autentic, nu aveam
cum să ştiu
Carmen Rădulescu, notar public

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite