Orban: "Nu vom asista la o creştere a preţurilor. Dimpotrivă, unele vor scădea"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Leonard Orban: Este, pe undeva, normal. Da, există anumite temeri. Au existat voci care au tot insistat asupra faptului că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, preţurile vor exploda, că vor


Leonard Orban: Este, pe undeva, normal. Da, există anumite temeri. Au existat voci care au tot insistat asupra faptului că, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, preţurile vor exploda, că vor dispărea locuri de muncă…
Laurenţiu Ciocăzanu: şi nu e adevărat că vor creşte preţurile?
- Această temere, după părerea mea, este neîndreptăţită. Cu excepţia câtorva zone, foarte puţine, nu vom asista la o creştere a preţurilor. Dimpotrivă, în multe zone o să constatăm o scădere a preţurilor, pentru că există acest proces de concurenţă de pe piaţa europeană. Pe de altă parte, nu pot exclude, dacă vorbim de preţ, nicio încercare a unora, de exemplu a unor comercianţi, de a profita de momentul respectiv.
O.N.: Vreţi să spuneţi că vor exploata momentul psihologic?
- Exact. Haideţi să ne amintim ce s-a întâmplat când s-a introdus euro, în 12 din cele 15 vechi state membre. ştiţi ce s-a întâmplat? Toate preţurile s-au rotunjit în sus, nu în jos. Atunci normal că au crescut preţurile, în unele state au crescut consistent. Sigur, la noi nu e cazul, că nu avem o trecere la euro... Dar, pe de altă parte, unii încearcă să se justifice astfel: domnule, trebuie să creştem preţurile, pentru că Uniunea Europeană ne-a cerut.
L.C.: Nu sunteţi prea optimist atunci când spuneţi că nu vor creşte preţurile?
- Eu spun că nu va fi o creştere semnificativă. Unele vor creşte, altele vor rămâne la fel. Haideţi să luăm sectorul imobiliar. După părerea mea, deja preţurile au crescut mult prea mult. La Bruxelles, un bloc cam de aceeaşi vechime a ajuns să fie mai ieftin decât aici.
O.N.: Mulţi se tem că întreprinderile noastre mici şi mijlocii s-ar putea să se prăbuşească.
- Nu cred. Nu-mi vine să cred. şi vă spun de ce: aceste întreprinderi sunt dinamice, adaptabile. O să vedeţi, la fel cum s-a întâmplat în noile state membre, că numărul de întreprinderi mici şi mijlocii înfiinţate e mai mare decât numărul celor care dispar.
L.C.: România este pregătită pentru a fi o imensă piaţă de desfacere. E unul dintre miturile care circulă cu mare înverşunare.
- Piaţa română a fost deschisă pentru zona industrială încă din 2002. şi pentru produsele agricole, treptat, acest comerţ a fost liberalizat.
O.N.: Iar, în această perioadă, deficitul comercial al României a crescut foarte mult. Importăm mult mai mult decât exportăm.
- A crescut, sigur, dar asta este diferenţa de competitivitate. Noi am realizat mult timp produse în care nu înmagazinam prea multă tehnologie, prea multă inteligenţă. Dar începem să realizăm produse perfomante.
L.C.: Alt mit: vom accepta muncile cele mai de jos, vom fi sclavii Europei.
- Nu aş zice că e mit. Mulţi români s-au dus, într-o primă fază, pentru munci slab calificate. Dar, încetul cu încetul, constatăm orientarea din ce în ce mai mare a românilor spre zone medii şi mai înalt calificate. Sigur, mai există un sector care e de muncă necalificată sau mai puţin calificată, dar se subţiază.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite