Oraşul secret al miliardarilor ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Topul "Forbes" spune că Moscova este capitala cu cei mai mulţi miliardari din lume Lista ruşilor "hiperbogaţi" e în creştere. Potrivit "Forbes", Rusia are, la ora actuală, 60 de

Topul "Forbes" spune că Moscova este capitala cu cei mai mulţi miliardari din lume

Lista ruşilor "hiperbogaţi" e în creştere. Potrivit "Forbes", Rusia are, la ora actuală, 60 de miliardari. Cel mai cunoscut dintre ei, patronul echipei de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, trăieşte în Marea Britanie. Spre deosebire de el, nababii ruşi trăiesc în suburbiile Moscovei.

Cei mai mulţi dintre miliardarii ruşi trăiesc la Moscova. "Cum anume au strâns ei o avere atât de mare într-un timp atât de scurt este o foarte bună întrebare" şi mulţi ruşi de rând ar dori să afle răspunsul, spune corespondentul BBC, Rupert Wingfield-Hayes. Este unul dintre motivele pentru care cei mai bogaţi oameni din Rusia îşi păstrează identităţile şi vieţile secrete. În consecinţă, circulă tot felul de poveşti despre un oraş secret din pădurile Moscovei, unde bogătaşii se răsfaţă în palate de marmură şi aur.

Garduri verzi, de şase metri

Sora uneia dintre colegele corespondentului Wingfield-Hayes, de la BBC Moscow, învaţă în aceeaşi clasă cu fiica unuia dintre cei mai bogaţi ruşi, supranumită Svetlana (18 ani), pentru a i se proteja identitatea. Svetlana a crezut că ar fi nostim să invite echipa BBC să filmeze "casa familiei de la ţară". Astfel, jurnaliştii au făcut cunoştinţă cu "o altă lume". Primele semne ale oraşului secret sunt imense garduri verzi, de cel puţin şase metri înălţime, deasupra cărora tronează camere de supraveghere cu circuit închis. La capătul pădurii, ce se desfăşoară de o parte şi alta a drumului, se află poarta prin care se intră în paradisul bogătaşilor, care parcă separă Rusia de Beverly Hills.

"Cuşcă aurită" , cu patinoar

Vile uriaşe se înalţă în "oraşul secret". Unele par construite în stil georgian, altele seamănă cu cele victoriene sau chiar cu castelele din Bavaria.

"Casa" Svetlanei este o vilă spectaculoasă în stil Art Deco, cu o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi. Este suficient de mare pentru a găzdui o piscină interioară, o sală de cinema, o sală de bowling, un salon de dans şi… un patinoar de gheaţă. Dar toate bogăţiile şi faptul că merge la cumpărături cu avioanele tatălui, la Paris sau la Milano, nu o fac fericită.

"Trăiesc într-o cuşcă aurită. Nu am prieteni şi nici libertate", se plânge Svetlana.

Jurnaliştii britanici au intervievat şi o femeie de 75 de ani, care trăieşte dintr-o pensie modestă (echivalentul a 96 de euro). I-au cerut părerea despre oamenii bogaţi din spatele zidurilor verzi: "Toţi sunt hoţi. Banii sunt furaţi de la popor". "Este un punct de vedere împărtăşit de milioane de ruşi", adaugă BBC. În urmă cu 15 ani, totul era în Rusia proprietatea statului. Astăzi, un sfert din economia rusă este proprietatea a 36 de oameni.

Unde trăiesc oamenii cu bani mulţi

Spre deosebire de ruşi, cei mai mulţi dintre bogătaşii americani nu locuiesc în capitală sau în metrople, cum ar fi New York, Los Angeles, sau San Francisco. Nababii americani trăiesc în locuri surprinzătoare. Cele mai multe şanse de a întâlni un milionar sunt în Los Alamos sau Sarasota, Florida. Casa celui mai bogat om de pe planetă, Bill Gates, se află pe o colină din vârful căreia se poate admira lacul Washington, în Medina, statul Washington.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite