Oraşul mătăsii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viermii de mătase sunt, de sute de ani, “hrana” celor câteva mii de locuitori ai oraşului grecesc Soufli. Atunci când cumperi o eşarfă cu 12 euro dintr-un magazin din Oraşul Mătăsii, ştii exact că ai plătit o muncă de câteva luni pentru fir, ţesătură şi design.

În pod se cresc viermii de mătase, în curte se curăţă crengile de coconi, iar în casă se produce firul şi se ţese pânză. Aproape în fiecare locuinţă din oraşul grecesc Soufli se petrec aceste activităţi, de unde i s-a tras şi titulatura de oraş al mătăsii. 

Situat la 70 de kilometri de oraşul Alexandropoulis, aproape de graniţa cu Turcia, Soufli are 5.500 de locuitori. Românii puteau ajunge aici doar dacă alegeau să meargă cu maşina în Halkidiki, regiunea preferată pentru vacanţe, pe drumul de pe coasta Mării Negre.

"Destul de puţini români veneau în această regiune, însă, de când s-a înfiinţat din luna februarie a acestui an linia aeriană Sky Express care leagă Bucureştiul de Alexandropoulis, ne aşteptăm la un val de turişti din România”, a spus, pentru "Adevărul”, prefectul regiunii Evros, Nikolaos Zambounidis. 
 
Tradiţia familiei,  vechimea afacerii

Chiar dacă poposiţi doar în Alexandropoulis, un oraş care vă readuce liniştea înainte şi după vacanţă, păstraţi-vă o zi sau două pentru Soufli. De cum vă apropiaţi de orăşel, opriţi-vă pe partea stângă, la Casa Bourouliti. Aici, veţi fi primiţi cu braţele deschise şi vi se va acorda toată atenţia.

Proprietarul nu vă va împinge spre rafturile pline cu mătăsuri, ci vă va cere să-l urmaţi în pivniţă. Acolo, o adevărată sală de conferinţe, cu video-proiector şi scaune ca într-o mică sală de cinema. Totul ca să fiţi introduşi în cultura mătăsii, a tradiţiei familiei Bourouliti şi a orăşelului lor, Soufli.

Prezentarea este excelentă, vă face curioşi şi descoperiţi valoarea produselor confecţionate cu mâna, din materie primă "crescută” în casă.

Atingerea eşarfelor, a feţelor de masă şi chiar a coconilor speciali pentru curăţarea pielii vă va face să apreciaţi calitatea mătăsii. În timp ce alegeţi culoarea florilor de pe pânzele expuse, personalul vă serveşte cu o cafea, o gustare sau un shot cu ouzo.
 
Istoria, de vânzare

image

Utilajele care transformă coconii în fir de mătase sunt păstrate în muzee



Nu regretaţi dacă aţi plecat spre Soufli fără să fi cumpărat şi pânza cu cea mai frumoasă broderie, pentru că, odată ajunşi în centrul localităţii, veţi regăsi magazinul Bourouliti. Îl veţi remarca pe strada Venizelou, pentru că are şi un muzeu, la fel ca şi cel de pe strada Vasilios Geor-giou.

În timp ce Bourouliti expune, pe lângă obiecte care de-a lungul timpului au folosit la producerea firului de mătase, Muzeul de Artă a Mătăsii din centrul Soufliului este de o complexitate rar întâlnită nu într-un oraş de 5.000 de locuitori din România, ci chiar în Bucureşti.

Englezoaica, ghid în Muzeul Mătăsii

Pe lângă sistemele ultramoderne de detectare a informaţiilor fiecărui exponat, manechinele îmbrăcate în diferite costume confecţionate din mătase şi utilajele vechi de peste o sută de ani, încă funcţionale, dezvăluie o istorie a mătăsii şi a oamenilor din Soufli.

O englezoiacă fascinată de acest proces al mătăsii, care a lăsat Londra şi profesia de dascăl pentru a lucra în acest muzeu, explică vizitatorilor cu  pasiune despre migala incredibilă, necesară producerii unui fir de mătase. Trage de toate războaiele de ţesut, smotoceşte coconii şi pune accentul pe efortul oricărui om care lucrează cu “viermii”.

image

Oraşul este decorat, în februarie, cu ocazia Carnavalului de dinainte de începerea postului Paştelui



“Este nevoie de opt astfel de fire din cocon, ca să iasă unul utilizabil. Şi, când îl scoţi, este atât de rezistent pe cât este o sârmă”, susţine englezoaica. Regiunea Evros, în care se află, pe lângă alte oraşe fascinante, Alexandropoulis şi Soufli, mai are multe locuri care merită văzute.

Iar grecii ştiu să le şi promoveze, indiferent că este vorba despre un spital care se întinde pe 80.000 de metri pătraţi sau de o deltă sau o biserică parţial distrusă. Astfel, puteţi admira cu binoclul, dintr-un adăpost din Parcul Ecologic, vulturii negri, o specie pe cale de dispariţie, păsări rare în Delta Evros. Şi, nu în cele din urmă, puteţi trece pragul tavernelor cu peşte proaspăt.

La Soufli cu Miruna Olteanu

Miruna Olteanu s-a născut în Oneşti, judeţul Bacău. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti, secţia Jurnalism, şi este licenţiată în domeniu din anul 2004.

A lucrat ca redactor la ziarul “Cotidianul”, la “Evenimentul Zilei”, secţiile cultură, media şi social. Din 2007, este editor în cadrul secţiei Bucureşti, la ziarul "Adevărul".

Nu rataţi!

image

Taverna “Agora”, din Alexandropoulis. Unul dintre cele mai cunoscute locuri din oraş, unde se mănâncă preparate din carne pe grătar.

Un platou cu diferite feluri de carne, condimentate cu ingrediente aromate, servit pe hârtie, nu depăşeşte 10 euro. Seara, un acordeonist completează atmosfera cu muzică grecească.

Festivalurile locale Soufli: Ziua Sfântului Athanasios – 18 ianuarie, Ziua Sfântului Gheorghe – 23 aprilie şi Ziua Profetului Elias – 20 iulie.

Patiseria “Mac Donald”, Alexandropoulis. Este lăudată de localnici pentru “cele mai bune clătite din lume”.
Servite fie cu ciocolată şi biscuiţi, fie cu carne şi salată, clătitele pregătite la “Mac Donald” înlocuiesc cu succes o masă la un restaurant.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite