Orașul bănățenilor din Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kitchener este unul dintre cele mai importante orase din partea de sud a provinciei canadiene Ontario. Aflat la circa 70 de kilometri de metropola de expresie britanica, Toronto, pe vremuri, purta

Kitchener este unul dintre cele mai importante orase din partea de sud a provinciei canadiene Ontario. Aflat la circa 70 de kilometri de metropola de expresie britanica, Toronto, pe vremuri, purta numele de Berlin, dar dupa cel de-al doilea razboi mondial si-a schimbat denumirea. Aici se considera ca locuieste cea mai mare comunitate banateana din afara tarii. O parte importanta a celor circa 60.000-100.000 de romani, cat se estimeaza ca ar trai in partea de sud din Ontario, nu departe de granita cu Statele Unite.
Tito si exodul din Banatul sarbesc
Bazele comunitatii romanesti de la Kitchener au fost puse in urma cu circa patruzeci de ani de un grup de romani veniti din Banatul iugoslav. Stefan Russu, de la Centrul ,Banatul" din Kitchener, spune ca acestia au profitat de deschiderea facuta de fostul lider iugoslav Iosif Broz Tito in privinta emigratiei. La luarea deciziei de a se folosi de aceasta posibilitate de a parasi fosta Iugoslavie a contat in mod semnificativ politica fortata de "sarbizare" a romanilor. Russu spune ca "la acea vreme nu partea economica a contat, deoarece cei mai multi aveau o situatie materiala buna, cat politica antiromaneasca practicata de regimul iugoslav". Conform marturiei sale, la aceea vreme, "numarul romanilor banateni care au ajuns in America de Nord este de cateva zeci de mii". Multi compara aceasta migratie cu aceea a ardelenilor de la inceputul secolului 20, care a avut ca tinta Statele Unite, chiar daca motivele au fost diferite. Russu nu este banatean, ci ardelean, iar bunicul sau a facut parte dintre cei plecati la inceputul secolului trecut si este ingropat undeva langa Philadelphia.
Peste 100.000 de romani
Dar nu numai atat, deoarece Kitchener este un oras in care s-au stabilit multi romani si din alte zone geografice din tara. Oficial sunt aproape 100.000, neoficial se vorbeste de aproape dublu, daca nu chiar de mai mult. Ultima estimare oficiala din anul 2000 indica peste 6.000 de originari din Romania, dar cei din zona spun ca acest numar a fost de mult depasit. De exemplu, spune un localnic, numai intr-un week-end au sosit doua familii, una din Timisoara, iar cealalta, din Onesti.
Unul dintre cele mai importante simboluri romanesti din emigratie
Banatenii, dar si ceilalti romani din Kitchener, au creat unul dintre cele mai importante centre din emigratie. Are trei directii de activitate: culturala, sportiva si religioasa. Mai intai, s-a cumparat o proprietate de circa 10 acri, unde se afla o cladire. Aceasta a fost transformata in biserica ortodoxa cu hramul Sfantului Ioan Botezatorul si, de asemenea, a fost creat si Centrul Cultural "Banatul", cu o capacitate de peste 600 de locuri. Totul a durat 15 ani, iar finalizarea s-a incheiat la mijlocul anilor `90. Numai biserica a costat peste un milion de dolari, donati de romanii din zona. Parohul bisericii, Dumitru Ichim, este extrem de mandru de realizarile comunitatii de aici. Licentiat la Princeton, el este unul dintre cei mai cunoscuti poeti de haiku. Familia sa a devenit celebra in Canada dupa ce sotia sa, care era bolnava de leucemie, a fost salvata in urma unei campanii duse de doi dintre cei sase copii ai sai. Fiica sa, Christina, a facut turul Canadei pe patine cu rotile pentru a strange fonduri pentru un centru contra leucemiei. Atat ea, cat si unul dintre baietii preotului, Thomas, au facut medicina specializandu-se in chiar vindecarea acestei maladii. Preotul Ichim nu este banatean, ci moldovean, insa spune ca acest lucru nu conteaza deoarece la biserica pe care o pastoreste vin romani din toate regiunile, dar recunoaste ca majoritatea sunt banateni.
Piata orasului este romaneasca
Despre romanii din Kitchener, cineva spune ca poti sa iti dai seama de cat de multi sunt numai daca treci prin piata orasului. Aici, peste tot, se vorbeste romaneste, de la vanzatori la cumparatori. Scriitorul Doru Muntean de la Brasov, care de mai multi ani vine in zona, spune ca mai multi romani sunt si printre actionarii pietii din Kitchener. De altfel, in zona, exista numeroase afa-ceri ale celor de origine romana. De la doctori stomatologi pana la agentii de turism sau agenti imobiliari. Cele ale celor din Banatul sarbesc au un farmec aparte prin limba folosita. Catalin Floroiu, care a editat ziarul ,Actualitatea" la Toronto, spune si el ca piata orasului era cel mai bun "vad" pentru proprietatea sa.
Banatenii din intreaga lume vin anual in septembrie
De 37 de ani, banatenii din intreaga lume vin la Kitchener in prima parte a lunii septembrie pentru Festivalul Banatean. Cei de aici sunt extrem de mandri de corul lor, in majoritate format din copii. Stefan Russu spune ca folclorul cantat de acestia este unul autentic. "Copiii nostri au fost acum doi ani la Timisoara la Festivalul Inimilor, unde au facut o surpriza foarte placuta celor de acolo. Intentionam ca anul viitor, daca va fi posibil, sa trimitem, din nou, grupul de folclor la Timisoara. De asemenea, copiii nostri merg in fiecare an la New York la festivalul banatean de acolo", spune el. Printre cei invitati la Festivalul Banatean au fost si cei din tara. Ansamblul "Timisul", dar si primarul orasului de pe Bega, Gheorghe Ciuhandu. Cu prilejul festivalului, in fiecare an are loc si un campionat de fotbal romanesc. Vin echipe de la New York, Detroit sau din alte parti ale Statelor Unite si Canadei. Ar mai trebui spus ca Centrul ,Banatul" are si terenuri de fotbal. Cel principal este dotat cu incalzire a gazonului. De altfel, echipa din Kitchener activeaza intr-un campionat regional din Canada, unde este printre echipele de top.

Pe rotile, contra leucemiei


Christina Ichim a reusit sa stranga cu ocazia turului sau pe rotile al Canadei circa 5 milioane de dolari pentru cercetare si lupta impotriva leucemiei. Ea a fost primita la acea vreme, in 1996, atat de premier, dar si in parlamentul de la Ottawa. Turul ei a durat 104 zile. Avea 18 ani cand a decis ca trebuie sa faca ceva pentru mama sa, in particular, si pentru bolnavi, in general. Presa canadiana a tinut multe zile prima pagina cu demersul Christinei. Intre timp, mama sa, Florica Batu Ichim, s-a vindecat. Fratele Christinei, Thomas, care a sustinut-o activ, a devenit specialist in leucemie, primind recent un premiu de medicina in Statele Unite.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite