Oraşul Suceava îşi otrăveşte râul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râul Suceava este poluat, de trei ani de zile, din cauza apelor uzate provenite de la canalizarea oraşului. Autorităţile locale au investit, în 2004, suma de 300.000 de euro pentru realizarea

Râul Suceava este poluat, de trei ani de zile, din cauza apelor uzate provenite de la canalizarea oraşului. Autorităţile locale au investit, în 2004, suma de 300.000 de euro pentru realizarea unei conducte de subtraversare a râului Suceava, prin care se asigura evacuarea dejecţiilor din canalizarea oraşului în staţia de epurare care aparţine SC ACET SA. La acea dată, directorul societăţii, Ştefan Groza, dădea asigurări că problema poluării râului a dispărut.

După numai o jumătate de an, însă, unul din canalele de subtraversare s-a colmatat, aşa încât, de trei ani de zile, dejecţiile oraşului se scurg direct în râu. Nici reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, nici cei ai Gărzii de Mediu nu au luat vreo măsură pentru sancţionarea societăţii responsabile, deşi cunosc gravitatea fenomenului.

Un sfert din apele uzate ale Sucevei sunt deversate, de trei ani, direct în apele râului

Autorităţile responsabile nu au luat nicio măsură pentru a remedia problema, dar au cheltuit, fără niciun rezultat, 300.000 de euro.

Administraţia publică locală din Suceava a cheltuit în jur de 200.000 de euro din bugetul local şi alţi 100.000 de euro din partea guvernului danez pentru a elimina poluarea râului Suceava ca urmare a deversării apelor uzate din canalizarea oraşului.

Investiţia de subtraversare a râului Suceava, prin care se asigura evacuarea dejecţiilor din canalizarea oraşului în staţia de epurare aparţinând SC ACET SA (n.r. - societatea de apă, canal şi epurare), a fost inaugurată în decembrie 2004, când directorul societăţii anunţa cu entuziasm că problemele au fost eliminate.

"Sunt foarte bucuros că apa uzată circulă acum printr-o conductă nouă şi care elimină practic pericolul poluării râului Suceava, din cauza avariilor care apăreau la fosta conductă, de suprafaţă", dădea asigurări Groza.

Nicio sancţiune

După numai o jumătate de an, unul din cele două canale de subtraversare s-a colmatat, iar de atunci dejecţiile oraşului se scurg direct în râul Suceava.

Conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava a aflat de această situaţie încă de acum trei ani, dar până acum nu a luat nicio măsură împotriva celor de la ACET.

Ioan Ungureanu, directorul SGA Suceava, recunoaşte că nu a aplicat nici măcar o amendă, totul rezumându-se la întocmirea unor grafice de remediere a avariilor, obligaţii pe care ACET nu le-a îndeplinit nici până azi.

Nici comisarii Gărzii de Mediu Suceava nu au depus mai multe eforturi pentru a remedia această problemă. Chiar dacă şeful SGA Suceava spune că la controalele efectuate au participat şi comisari ai Gărzii de Mediu, şeful acestei instituţii a mărturisit că nu ştia de amploarea fenomenului.

Directorul SC ACET SA Suceava, Ştefan Groza, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere, fiind plecat în concediu.

Potrivit estimărilor SGA Suceava, din canalizarea oraşului se scurge direct în albia râului cam un sfert din debitul total.

"Aceste probleme se ştiu, iar din debitul de 300-400 de litri/secundă, cam 80-90 de litri/secundă este evacuat în râul Suceava", a declarat Ioan Ungureanu, şeful SGA Suceava.

Din debitul de 300-400 de litri/secundă, cam 80-90 de litri/secundă este evacuat în râul Suceava
Ioan Ungureanu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite