Oraşul Sinaia a luat-o la vale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunea cu cele mai multe monumente de arhitectură pe cap de locuitor din România a ajuns un dezastru urbanistic şi un pericol pentru locuitori şi natură Arhitecţii avertizează că

Staţiunea cu cele mai multe monumente de arhitectură pe cap de locuitor din România a ajuns un dezastru urbanistic şi un pericol pentru locuitori şi natură

Arhitecţii avertizează că în curând Sinaia, supranumită şi Perla Carpaţilor, nu va mai putea fi vizitată. S-au tăiat prea mulţi copaci, iar alunecările de teren afectează acum toate construcţiile.

Vina aparţine autorităţilor locale care au eliberat autorizaţii de construcţii pentru diferite vile sau unităţi hoteliere fără a impune un stil arhitectural care să se preteze unei staţiuni montane. Mai mult, specialiştii din cadrul Ordinului Arhitecţilor din România spun că defrişările masive făcute pentru construirea unor "cazemate" în inima pădurii, denumite pompos case de vacanţă, au avut efecte care au distrus viaţa unora dintre locuitori.

Primarul Oprea: "Aşa e la munte!"

De mai mulţi ani, Ordinul Arhitecţilor din România, precum şi alte asociaţii au acuzat autorităţile locale de urbanizarea sălbatică a oraşului, mai ales după ce mai multe alunecări de teren au arătat cât de devastatoare este lipsa de interes a edililor. Punctul culminant a fost atins în august 2007, când, după o rupere de nori, s-a produs o adevărată tragedie chiar în centrul oraşului, pe strada Aosta, în plină zonă rezidenţială.

În pofida celor întâmplate, replica de la acea vreme a primarului din Sinaia, Vlad Oprea (PNL), este una fără comentarii: "Au mai fost probleme, aşa se întâmplă la orice construcţie. Este o alunecare superficială de teren, e normal, e munte, e pantă". Edilul a invocat faptul că toate construcţiile respectă Planul Urbanistic General.
"Salvaţi Sinaia!"

Specialiştii în domeniu, prin Ordinul Arhitecţilor din România, au adoptat, în martie 2007, o rezoluţie numită "Salvaţi Sinaia!", pe care au remis-o autorităţilor locale din Sinaia. Arhitecţii şi reprezentanţii mai multor organizaţii de mediu au avertizat că Sinaia îşi pierde identitate din cauza defrişărilor şi a construcţiilor.
În replică, primarul Oprea a declarat pentru "Adevărul" că "problema este la ei (arhitecţi - n.r.), pentru că eu sunt obligat să dau autorizaţii proiectelor avizate de Uniunea Arhitecţilor, în schimb ei ar putea da sancţiuni acelor arhitecţi care nu fac proiecte corespunzătoare". Oprea a adăugat că totul este, de fapt, "o luptă dusă în interiorul breslei arhitecţilor, care pe care, ca să contracteze proiecte".

Pericol pentru locuitori

Maria Berza, vicepreşedintele Fundaţiei "Pro Patrimonio", a declarat că "Sinaia are nevoie de studii geologice şi hidrologice serioase. Se defrişează şi se construiesc case noi, clădiri masive care ocupă teren ilegal în raport cu legislaţia". Unul dintre proprietarii apartamentelor din blocul nou construit pe str. Pictor Luchian, Cosmin Lazăr, era speriat de situaţia existentă la câteva luni de la alunecarea de teren de anul trecut, de pe str. Aosta: "Am plătit 115.000 de euro pentru acest apartament.

Când l-am cumpărat, blocul era înconjurat de arbori, iar peisajul era foarte frumos. Într-o singură zi, toţi pomii care existau pe ponorul dinspre str. Aosta au fost defrişaţi. Am mers atunci în audienţă la primar şi acesta ne-a spus că nu ne poate ajuta cu nimic".

Azi, vechile căbănuţe se pierd printre coloşii care apar peste noapte. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat, spune arhitectul Dan Manea din Sinaia, dacă ar fi existat un arhitect-şef al oraşului. "Problema este că aceste clădiri oribile se extind treptat, sub ochii noştri, ca o molimă, fără ca nimeni să facă ceva concret, urmând ca atunci când boala va deveni cronică să nu mai putem face nimic, decât să constatăm decesul victimei.

Putem continua să facem case mari, înghesuite, putem să umplem în continuare oraşul de blocuri, sau putem alege cealaltă variantă, când cineva, pe baza unei analize profesionale şi multidisciplinare ne poate explica, pe înţelesul nostru, care este viitorul durabil al staţiunii Sinaia". Situaţia este extrem de critică, spune Manea: "Dacă mă duc cu un proiect la Primărie, e analizat de un inginer sau un consilier local. Nu există nicio persoană competentă care să îşi dea cu părerea asupra proiectului".

Dezastrul din Sinaia, prezentat şi în "Le petit journal"

"Terenul alunecă pentru că au fost tăiaţi, fără nicio regulă, copacii care fixează pantele pentru a se face loc caselor. Alunecarea de teren nu se datorează ploilor, ci proastei administrări a construcţiilor. Întâi se defrişează, apoi se construieşte masiv. E foarte uşor să invoci catastrofele climatice", a declarat Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, pentru ediţia electronică a ziarului francez "Le petit journal" din 28 iunie 2008.

La Primărie nu există nicio persoană competentă care să îşi dea cu părerea asupra proiectului
Dan Manea,
arhitect

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite