Orasul Nehoiu - adus in sapa de lemn, dupa ce Omar Hayssam a pus mana pe Foresta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nehoiu, un oras cu 14.000 de suflete, care, inainte de revolutie era o bijuterie a judetului Buzau, geme acum in saracie. Obiectivul economic major al zonei a fost intotdeauna fabrica de prelucrare a

Nehoiu, un oras cu 14.000 de suflete, care, inainte de revolutie era o bijuterie a judetului Buzau, geme acum in saracie. Obiectivul economic major al zonei a fost intotdeauna fabrica de prelucrare a cherestelei, Foresta. Acum, toate resursele economice si in primul rand lemnul au incaput pe mainile afaceristului sirian Omar Hayssam. Acest lucru a dus la prabusirea iremediabila a nivelului de trai, aducand saracie, somaj si lipsa oricarei perspective pentru localnici.
Statul "nationalizeaza" actiunile muncitorilor
Foresta SA Nehoiu avea, in 1989, peste 5.300 de angajati. Soarta familiilor muncitorilor era strans dependenta de activitatea fabricii de cherestea. In 1992, o data cu adoptarea modelului MEBO, angajatii au putut cumpara actiuni la Foresta, astfel incat au cumulat aproximativ 53% din capitalul societatii. Statul a ramas actionar cu 47%. In 1996, pe lista de privatizari a Fondului Proprietatii de Stat (FPS) era inclusa si Foresta SA Nehoiu. Salariatii actionari nu au vazut cu ochi buni acest lucru, mai ales ca muncitorii nu au fost consultati cand s-a luat aceasta decizie. Statul era, la vremea respectiva, actionar minoritar. Pentru a putea privatiza intreprinderea, FPS a reevaluat bunurile fixe si mobile, astfel incat pretul activelor detinute de FPS a crescut, in detrimentul pretului activelor detinute de actionari. Balanta s-a inclinat peste noapte in favoarea statului care, printr-o inginerie financiara, a reusit sa-si treaca in portofoliu 53% din actiunile Foresta. Salariatii au devenit din actionari majoritari, minoritari.
Caietul de sarcini a disparut in conditii dubioase
Urmatorul pas a fost schimbarea Consiliului de administratie si intimidarea unora dintre salariati pentru a le fi rascumparate actiunile. Din 1999, la SC Foresta SA Nehoiu au fost demarate procedurile de preprivatizare. Adevarul a intrat in posesia singurului exemplar al Caietului de sarcini prezentat in sedinta de licitatie pentru preluarea de un actionar privat a SC Foresta Nehoiu SA. Dupa privatizare, atat originalul, cat si copiile acestui Caiet de sarcini au disparut in conditii dubioase. Astfel, fabrica de cherestea a incaput pe manile controversatului om de afaceri arab Omar Hayssam.
Ancheta Parchetului l-a bagat pe sirian dupa gratii
Autoritatile au fost sesizate in mai multe randuri cu privire la contractul de privatizare, insa pana anul acesta nimeni nu a luat vreo masura. La mijlocul lunii aprilie 2005, Omar Hayssam a fost arestat pentru mai multe infractiuni economice. Procurorii Parchetului General analizeaza si modul in care sirianul a preluat actiunile fabricii de cherestea. Dosarul a fost demarat dupa ce Parchetul National Anticoruptie si-a declinat competenta catre Parchetul Instantei Supreme. Anchetatorii urmaresc doua piste de lucru. Prima se refera la privatizarea efectiva a societatii, iar a doua la ingineriile financiare facute de Omar Hayssam, prin vinderea unei bune parti din activele Foresta catre alte firme din Grupul Manhattan care de asemenea ii apartine.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite