Oraşul "Brâncuşi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La iniţiativa unor parlamentari, oraşul Târgu Jiu ar putea lua numele celebrului sculptor român născut în localitatea Hobiţa Iniţiatorii proiectului de schimbare a numelui reşedinţei

La iniţiativa unor parlamentari, oraşul Târgu Jiu ar putea lua numele celebrului sculptor român născut în localitatea Hobiţa

Iniţiatorii proiectului de schimbare a numelui reşedinţei de judeţ a Gorjului consideră că astfel localitatea ar avea parte de o promovare benefică dezvoltării turismului.

Un gorjean împreună cu câţiva reprezentanţi ai organizaţiei "Fiilor Gorjului" şi parlamentari gorjeni au propus schimbarea numelui municipiului Târgu Jiu în "Brâncuşi Târgu Jiu" sau pur şi simplu în oraşul "Brâncuşi".

"Realitatea este că noi, românii, nu am făcut prea multe pentru promovarea lui Brâncuşi. Important ar fi ca pe orice hartă a României să apară şi Brâncuşi, pentru ca orice turist care citeşte o hartă a noastră să-şi amintească despre operele sale", a spus Aurică Radu, cel care a avut ideea schimbării numelui oraşului.

Parlamentarii spun "da", Primăria "nu"

Deputaţii Marcel Romanescu (PDL), Pantelimon Manta (PNL) şi Sorin Paveliu (PDL) s-au arătat încântaţi de idee. "Ar fi extraordinar ca oraşul să se numească <> . Am discutat şi cu alţi colegi parlamentari şi au fost de acord să susţinem acest proiect, trebuie să găsim doar o modalitate de a-l pune în practică", a spus deputatul Romanescu.

Reprezentanţii primăriei nu sunt însă de acord cu propunerea susţinută de parlamentari. "Promovarea oraşului şi a lui Brâncuşi o facem într-o formă diferită, nu prin schimbarea numelui oraşului. Avem numeroase evenimente dedicate lui Brâncuşi, care ne‑au ajutat să punem municipiul Târgu Jiu pe harta oraşelor culturale ale lumii", a precizat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

Printre contraargumentele aduse de municipalitate se află numărul mare de proiecte pe care autorităţile le-ar avea în plan pentru perioada imediat următoare.

De altfel, fostul consilier local Elena Roată, profesor la Colegiul "Tudor Vladimirescu", susţine că, dimpotrivă, numele lui Brâncuşi tinde a fi folosit cu prea multă uşurinţă. "Asocierea aceasta dintre Brâncuşi şi numele oraşului este neinspirată. Nu cred că identitatea noastră va avea de cîştigat. Brâncuşi trebuie introdus în conştiinţa tinerilor, dar prin proiecte culturale şi prin programe făcute de specialişti", a conchis Elena Roată.

Proiecte de promovare

Primăria Târgu Jiu a primit acordul de a utiliza imaginea operelor lui Brâncuşi. Municipalitatea va face un videoclip de promovare a municipiului şi a lui Brâncuşi, difuzat la nivel naţional.
Se va moderniza centrul oraşului, pentru a se evidenţia operele lui Brâncuşi.

"Nu sunt de acord cu schimbarea denumirii oraşului. Toată lumea ne cunoaşte după numele de Târgu Jiu, nu avem nevoie de nicio schimbare de acest fel. Nu mi s-ar părea corect ca numele lui Brâncuşi să fie dat oraşului nostru."
George Oancea, jurist, 31 de ani

"De ce nu? Cred că aşa am atrage mai mulţi turişti, ar veni din curiozitate, la început, intrigaţi de noul nume al oraşului. Poate aşa s-ar dezvolta şi la noi turismul. Nu cred că ne vizitează lume, cât ar trebui."
Ramona Crăciun, studentă Farmacie, 24 de ani

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite