Oraşe poluate peste măsură, autorităţi indiferente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania ziarului "Adevărul" referitoare la gradul de poluare a solului sau atmosferei, în diverse zone din ţară, provoacă vii polemici. Dincolo de acestea, rămân efectele sigure pe care

Campania ziarului "Adevărul" referitoare la gradul de poluare a solului sau atmosferei, în diverse zone din ţară, provoacă vii polemici. Dincolo de acestea, rămân efectele sigure pe care "otrăvurile" le au asupra sănătăţii oamenilor.

Măsurătorile făcute recent de Laboratorul mobil din cadrul companiei SC ROMPETROL, Quality Control SRL, arată că probele de apă, aer şi sol din municipiul Cluj-Napoca conţin compuşi toxici de plumb, iar cifrele depăşesc de cel puţin două ori media acceptabilă prin normele sanitare.

Autorităţile clujene au contestat aceste rezultate, dar, în afară de argumentele contradictorii, rămâne o certitudine: riscul intoxicării cu plumb. La fel, edilii din Dej şi Câmpia Turzii s-au declarat surprinşi de consecinţele măsurătorilor făcute de Quality Control SRL.

Viceprimarul din Dej, Costan Morar, a încercat să explice prezenţa plumbului găsit în solul Parcului Central prin faptul că acolo a funcţionat zeci de ani o tipografie, recunoscând că, în ceea ce priveşte calitatea apei potabile, există probleme din cauza conductelor şi a branşamentelor vechi de peste două decenii.

O situaţie dezastruoasă a fost întâlnită şi la Zalău, unde în sol a fost descoperită o concentraţie inadmisibilă de metale grele, plumb şi cadmiu. Astfel, în acest oraş, locuitorii nu ar trebui să cultive fructe sau legume, întrucât o parte din compuşii toxici ai acestor metale se înmagazinează în plante.

La Satu Mare, probele de apă şi de sol conţin de patru ori mai mult plumb şi de două ori mai mult zinc decât limita admisă de normele internaţionale.

La Baia Mare, rezultatele au arătat că poluarea cu plumb a atins cote alarmante: 129,8 mg pe kilogram în sol (în loc de 20), iar în apă - 12 mg/kg, în loc de 10. Testele efectuate pe alimente de origine vegetală au identificat cantităţi mari de metale cu potenţial toxic (plumb, cupru şi zinc) în roşii, ardei, castraveţi, vinete şi căpşuni.Nici Moldova nu o duce mai bine din punct de vedere al "otrăvurilor".

Probele de aer, sol şi apă din Galaţi, Focşani, Bacău, Adjud şi Piatra Neamţ demonstrează că apele din zonă nu sunt suficient filtrate, iar despre aer se poate spune doar cu jumătate de gură că este respirabil. În urma dezvăluirilor din "Adevărul", şeful Comisariatului Judeţean Galaţi al Gărzii Naţionale de Mediu, Gabriel Panaitescu, a recunoscut că poluarea este serioasă şi e datorată, în mare parte, combinatului siderurgic.

De asemenea, râurile Milcov şi Putna par să fi ajuns gropile de gunoi ale localităţilor din zonă, ştiut fiind faptul că, spre exemplu, oraşul Odobeşti nu mai are staţie de epurare a apei de peste două decenii. La Piatra Neamţ, solul conţine cupru în proporţie de 62,7 mg/kilogram, în timp ce limita legală este de numai 20 mg/kg.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite