Oraşe aflate la extremele poluării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dock Sud, din Argentina, şi Vaxjo, din Suedia, sunt nominalizate de un raport al ONU Vaxjo este un orăşel suedez, care a fost declarat "cel mai verde loc din Europa". Acolo se folosesc

Dock Sud, din Argentina, şi Vaxjo, din Suedia, sunt nominalizate de un raport al ONU

Vaxjo este un orăşel suedez, care a fost declarat "cel mai verde loc din Europa". Acolo se folosesc numai materiale biodegradabile, iar comunitatea a făcut tot posibilul să elimine tot ceea ce ar putea produce o cât de mică poluare. La polul opus se află un orăşel-port, Dock Sud, de la periferia metropolei Buenos Aires, considerat unul dintre cele mai "otrăvite" locuri din lume.

Vaxjo a mai fost numit "oraşul lacurilor, unde drumurile se întâlnesc". Aflat în sudul Suediei, acesta numără numai 52.000 de locuitori, care se mândresc cu faptul că, încă din 1980, s-a aflat printre puţinele localităţi suedeze care a folosit biomasa pentru a genera electricitate şi pentru încălzirea urbană.

În 1996, municipalitatea a decis să concretizeze un plan ce urmăreşte reducerea, până în 2010, a emisiilor de carbon provenite din utilizarea carburanţilor fosili cu 50% faţă de 1993. În consecinţă, în 1997 a intrat în funcţiune centrala Sandvik, ce este alimentată în exclusivitate cu biomasă reciclabilă, cum ar fi aşchiile de lemn, turbă şi scoarţă de copac.

Localnicii au o deviză: "Pentru fiecare copac tăiat, să fie plantaţi alţi trei în loc!", iar municipalitatea a achiziţionat deja un parc de maşini "verzi" care funcţionează pe bază de etanol. O altă inovaţie ecologică a micului orăşel o reprezintă clădirile construite în exclusivitate din lemn.

Pe malul Lacului Trommen se înalţă un bloc de lemn cu opt etaje, ce deţine recordul de cea mai înaltă structură de acest gen din Europa. De cealaltă parte a oceanului, la periferia capitalei argentiniene, Buenos Aires, se află ceea ce se cheamă Dock Sud, un vechi port (pe fluviul Riachuelo), considerat o "urbe" de sine stătătoare.

Cele peste două milioane de locuitori trăiesc în barăci, cu câte un şobolan la fiecare doi metri pătraţi, cu reziduuri de fier, plumb, mercur şi zinc, în apropierea unor nave şi bărci scufundate sau abandonate şi "la adăpostul" unor rezervoare de benzină.

Din acest motiv, Dock Sud a fost supranumit "oraşul inflamabil", dat fiind că oricând poate sări în aer. Din cauza poluării atmosferice, copiii suferă (printre altele) de conjunctivită cronică, iar femeile pot ajunge sterile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite