Orădenii s-au trezit cu vistieria goală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiecte în valoare de 20 de milioane de euro au fost oprite în oraşul de pe Criş, pentru că la buget nu s-au încasat destui bani Noul primar al Oradiei, Ilie Bolojan, a renunţat la o

Proiecte în valoare de 20 de milioane de euro au fost oprite în oraşul de pe Criş, pentru că la buget nu s-au încasat destui bani

Noul primar al Oradiei, Ilie Bolojan, a renunţat la o serie de proiecte, după ce a constatat că bugetul local este pe minus.

Vechea administraţie a estimat că Oradea va avea, pentru 2008, un buget în valoare de 670 de milioane de lei.

La câteva săptămâni de la instalarea noului executiv, acesta s-a văzut nevoit să oprească mai multe proiecte şi să reducă personalul din primărie, după ce a constatat că vistieria oraşului este aproape goală.

Ca urmare, consilierii locali au votat ieri rectificarea negativă a bugetului local, o premieră pentru oraşul de pe Criş. În urma rectificării, aproape toate domeniile au de suferit.

Buget electoral

"Bugetul a fost redus cu circa 13% faţă de cât era iniţial", a declarat directorul economic al Primăriei Oradea, Eduard Florea. Acesta a spus că rectificarea bugetară făcută de municipalitate a readus bugetul pe linia de plutire. "Veniturile încasate sunt mai mici decât cele prognozate. A fost făcut un buget cu caracter electoral", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Reprezentanţii municipalităţii au precizat că s-a ajuns în această situaţie din cauză că fosta administraţie a supraestimat bugetul pe 2008 şi s-a bazat pe venituri care urmau să fie realizate în urma vânzării unor terenuri.

Reduceri de 74 de milioane

În aceste condiţii, cheltuielile pentru acest an au scăzut cu circa 74 de milioane de lei, adică 20 de milioane de euro. Rectificarea a afectat lucrările de amenajare a spaţiilor verzi, dar şi cele de extindere a clădirii primăriei - la care s-a şi renunţat. Nu se va achiziţiona nici sistemul de vot electronic, iar şapte străzi nu vor mai fi reabilitate.

Totodată, Administraţia Imobiliară Oradea va primi cu 14,3 milioane de lei mai puţin pentru investiţii. Şcolile din Oradea vor primi cu 5 milioane de lei mai puţin, în schimb municipalitatea a cerut Ministerului Educaţiei să preia o parte din cheltuieli. Investiţiile în sănătate se reduc de la 6,4 milioane de lei la 3,9 milioane de lei. În plus, se opresc investiţiile prevăzute pentru Bazinul Olimpic şi Sala Sporturilor.

Directorul economic a precizat că speră că, în curând, executivul să vină în faţa consilierilor locali cu o nouă rectificare, de această dată pozitivă, dacă va reuşi să vândă un teren, care a fost subevaluat de fosta adminstraţie.

13% din cheltuieli

- este procentul cu care s-a redus bugetul Oradiei, după rectificare

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite