Orădenii nu au exagerat cu mâncarea și băutura de Crăciun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comparativ cu alți ani, bihorenii au învățat să fie mai atenți la ce consumă de Sărbători. Medicii de la SMURD și de la Serviciul de Ambulanță nu au avut de tratat foarte multe intoxicații.

Emoțiile despachetării cadourilor de Crăciun, temperaturile negative, aerul înghețat și excesele alimentare, toate coroborate cu inimi prea încercate și prea mult alcool, le-au dat din nou de lucru de Crăciun, medicilor de la Serviciul Județean de Ambulanță Bihor și de la Serviciul Mobil de Ugență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) Oradea. 
Chiar dacă au avut parte de nopți albe, problemele de sănătate fiind diverse, medicii care au lucrat de Sărbători spun că bihorenii par să fi învățat lecția cumpătării, zilele de 24, 25 și 26 decembrie fiind ca oricare altă zi de muncă la urgențe, poate cu mai mulți pacienți în stare de euforie provocată de alcool.

Excesele de alcool, la Ambulanță

Potrivit informațiilor furnizate de medicul Emil Boțcău, purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Bihor, cele mai frecvente situații pentru care s-a apelat la serviciile de urgență au fost cauzate de emoții, stres și abuz de băuturi alcoolice. “În intervalul 24 – 26 decembrie a crescut numărul persoanelor care s-au intoxicat cu alcool, comparativ cu zilele normale. De asemenea, am fost solicitați de către bihoreni agresați, căzuți în stradă, etc”, a spus Emil Boțcău. Acesta a subliniat faptul că, în comparație cu alți ani, numărul intoxicațiilor alimentare, colicile specifice sezonului Sărbătorilor de Iarnă, a fost mai scăzut, cel puțin până pe data de 26 decembrie. Cele mai multe solicitări ale Serviciului de Ambulanță au venit de la cardiaci, foarte afectați de frigul adus de Moș Crăciun, dar și de stresul pregătirilor  pentru Sărbători. Dincolo de persoanele care au exagerat cu licorile bahice, femeile însărcinate au apelat la ambulanță, tot pe fondul emoțiilor.

Probleme digestive, la SMURD

Orădenii care au sunat la SMURD pentru a solicita intervenții de urgență au făcut-o ca urmare a consumului exagerat și a combinațiilor nepotrivite de alimente. “Din 24 dimineața și până pe 26 decembrie am fost apelați pentru 27 de cazuri de probleme digestive, colici biliare și indigestii. S-au înregistrat nouă cazuri de intoxicații cu alcool, come alcoolice și stări avansate de ebrietate”, a spus dr. Hadrian Borcea, șeful SMURD Bihor. Secția de ortopedie a Serviciului a fost cea mai solicitată, în ziua de 24 decembrie fiind înregistrate cele mai multe accidente, potrivit informațiilor comunicate de SMURD. “Situația din acest an nu este una deosebită.  Numărul urgențelor nu a fost cu mult mai mare față de zilele obișnuite”, concluzionează Hadrian Borcea.

Peste 600 de pacienți, în trei zile

În intervalul 24 - 26 decembrie, serviciile Ambulanței au fost solicitate de aproximativ 330 de bihoreni, cu puțin peste media obișnuită. În aceeași perioadă, medicii de la SMURD au avut de tratat peste 280 de persoane, nici aici numărul pacienților nefiind cu mult mai mare decât în zilele normale, când bihorenii nu au nimic de sărbătorit. "S-ar putea spune că bihorenii au învățat să fie mai cumpătați de Sărbători”, concluzioneaza Hadrian Borcea, șef SMURD Bihor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite