Oradea:Tineri voluntari se implică în viața pensionarilor (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fundația Încrederea a demarat un program social prin care adolescenții ajută pensionari. Un număr de 11 liceeni orădeni au avut în weekend program de curățenie și reparații casnici.

Roboteala nu a fost în camerele lor, ci în casele a două pensionare cu posibilități materiale reduse.
„Vrem să îi ajutăm pe tineri să vadă și o altă față a realității, cea a pensionarilor singuri, și vrem să-i sensibilizăm să se implice pentru a-i ajuta”, spune asistentul social Ioan Radu, coordonatorul proiectului. Băieții și fetele s-au pus serios pe zugrăvit, vopsit geamuri și uși, au făcut curățenie generală în căsuțele celor două femei, dar și în curte, au reparat dulapuri și au montat jaluzele.

Bătrânețe, haină rea

Estera Miculița este pensionară și a fost descoperită de Fundația Încrederea în spital. „Foarte mult mă ajută domnul Nelu și cei de la fundație. Să le dea Dumnezeu sănătate”, spune femeia plângând. A ajuns în spital pentru că a căzut, în decembrie, într-un canal fără capac, pe strada ei prost iluminată. Și-a rupt piciorul și a avut mai multe răni îngrozitoare. Fiind singură, nu a vizitat-o nimeni. Ioan Radu a descoperit-o când vizita o cunoștință. Când i-a aflat povestea a inclus-o în programul organizației. „N-am crezut că există așa oameni buni, în lumea asta. Eu am făcut un mare păcat. Am făcut un chiuretaj când am fost tânără și n-am mai putut avea copii. Greu mi-a fost până au venit tinerii ăștia minunați în viața mea”, povestește Estera Miculița. Femeia stă într-o garsonieră socială a primăriei după ce și-a pierdut casa din cauza unor excrocherii imobiliare. „Eu am reușit să amenajez din banii mei doar baia, că nu era toaletă și loc unde să mă spăl. Dar nu aș fi putut acum să și zugrăvesc și să repar ce mai trebuie”, povestește femeia, care trebuie să dea o bună parte din pensie pe medicamente. Nu știe cum să le mulțumească celor de la fundație și tinerilor. „Copiii ăștia mă fac să-mi schimb părerea despre oameni. De mulți ani spun că oamenii sunt răi și fără milă, dar tinerii ăștia sunt altfel, parcă de pe altă planetă”, spune impresionată Estera Miculița.

Tinerețe implicată

Liceenii s-au simțit bine ajutându-le pe cele două femei care ar fi putut fi bunicile lor. „Nu credeam că pot exista oameni atât de necăjiți”, spune Iulia. A curățat dulapuri, a spălat geamuri ți tot ce ține de curățenia generală. „Vreau să merg cu Fundația și la alți pensionari și să-i ajutăm. N-am crezut că pot produce  atâta bucurie doar spălând un geam”, spune fata. Vini a reparat dulapuri, a vopsit grilajul metalic de la ușă și propriile haine. Speră că mama nu va fi foarte supărată din cauza hainelor. „Mi-a plăcut să le ajut pe cele două doamne”, spune băiatul gândindu-se la bunica lui care nu mai este. A învățat că e bine să-i ajute pe alții din familie, mama sa fiind asistent social.

Vor să ajute mai mulți bătrâni

Fundația Încrederea vrea să ajute și alți pensionari cu servicii de curățenie și reparații în gospodărie. Pensionarii cu probleme sociale pot contacta Fundația Încrederea la sediul din strada Cuza Vodă, numărul 22, apartament 5, sau telefonic 0359. 304.094 sau 0745.875.354. Pensionarii vor fi selectați pe baza unei evaluări, iar în cazuri extreme fundația le va oferi și materialele necesare pentru zugrăvit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite