Oradea:Programul "Rabla" este extins și la electrocasnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii și retailerii fac orice pentru a-și vinde marfa.

Forțați de scăderea dramatică a vânzărilor, agenții economici și producătorii de electrocasnice recurg la tot felul de metode pentru a-și atrage clienții. Ultima modă în materie este implementarea sitemului de buy-back pentru aparatele electrice și electrocasnice. Sistemul este de fapt extrapolarea programului ”rabla”, inițiat la achiziționarea de autovehicule. Sistemul presupune acceptarea unui produs vechi, ca avans pentru vânzarea unuia nou. Se pot cumpăra frigidere, aspiratoare, televizoare şi multe alte aparate electrocasnice, dând drept avans aparatul înlocuit.

Reduceri de până la 25% din preț

Orădenii pot beneficia, în schimbul aparatului electrocasnic vechi, de o reducere de preț de pană la 25% din valorea aparatului nou achiziționat. Tot ce trebuie să facă este să meargă la unul dintre magazinele care comercializează aparatură electrocasnică, cu vechea aparatură. După ce ”rabla” a fost predată, clienții primesc un bon de discount pe care îl pot folosi, dacă achiziționează un aparat cuprins în promoţie. Produsul vechi poate constitui un avans cuprins între 10-25% din preţ, în funcţie de regulamentul intern al respectivului magazin.
”Echipamentul schimbat în magazin poate fi vechi sau foarte vechi, funcţionabil sau nu. Pentru noi nu contează acest aspect”, spune Radu Tonț, reprezentantul magazinului Flamingo.
Posibilitatea oferită de retaileri și de producători îi încântă pe orădeni. ”O să profit de ofertă și o să îmi schimb frigiderul. E vechi și consumă mult curent. Dacă nu era reducerea asta nu cred că îmi permiteam să îmi cumpăr un frigider nou”, spune orădeanca Maria Apostol, de 58 de ani.

Cu bune și cu rele

Implementarea acestui sistem are pe lângă părțile sale bune și o serie de dezavantaje. ”Aparatura veche, care are un consum mare de energie electrică, dă randament scăzut şi este confecţionată din materiale neecologice, este scoasă în acest mod din utilizare”, spune Călin Mocan, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor. Comercianţii se plâng însă de lipsa spațiului pentru depozitarea aparatelor vechi. ”Norocul nostru este că în acest weekend are loc în Oradea campania de colectare a deșeurilor de echipamente electrice şi electronice. Altfel nu știu unde le-am mai fi depozitat”, recunoaște Radu Tonț. Orădenii pot să intre în acest program, dacă își achiziționează aparatură electrocasnică din rețeaua de magazine, Altex, Domo, Flamingo.


Directivă europeană

Producătorii sunt obligați de Uniunea Europeană să colecteze anual o cantitate de deșeuri electrocasnice, stabilită în funcție de volumul producției sau de volumul comercializat. Norma de colectare impusă la nivel european este de 4 kg/cap de locuitor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite