Oradea:Primăria semnează proiectul de reabilitare pentru Cetatea Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea se pregătește să semneze proiectul de reabilitare pentru Cetatea Oradea și să demareze procedurile pentru licitație.

Primarul Oradei, Ilie Bolojan, a anunțat marți că în cel mult două săptămâni, Primăria Oradea va semna cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței proiectul pentru reabilitarea Cetății Oradea. După semnare, municipalitatea va demara licitația internațională pentru demararea lucrărilor. "Suntem puțin în întârziere deoarece patru dintre corpurile cetății nu au fost incluse în lista monumentelor istorice, probabil dintr-o eroare urmană", a declarat edilul. Acesta a adăugat că în câteva zile această problemă va fi rezolvată și în maxim două săptămâni vor fi semnate documentele. Primăria Oradea a câștigat un proiect în valoare de zece milioane de euro, pentru reabilitarea cetății.

Sfinții din Cetate

Potrivit datelor istorice, în vechea catedrală din cetate sunt înmormântați Sigismund de Luxembourg, singurul împărat german care nu este înmormântat în țara de origine. Tot în cetate își doarme somnul de veci Sfântul Ladislau canonizat de Papa pe timpul domniei lui Béla al III-lea, pe data de 27 iunie 1192. Aceste morminte mediavale s-ar putea constitui în puncte de atracție turistică. ”Și acuma, când mormintele sunt ascunse privirii, numărul turiștilor care vin la Oradea pentru a vedea unde sunt înmormântați Sigismund de Luxembourg și Sfântul Ladislau este foarte mare. Pe timpul verii sunt zile când în cetate vin și patru autocare cu turiști, în special maghiari”, spune Marcel Boloș.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite