Oradea:Portret/Remus Ghitea, se împarte între aikido și polo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea:Portret/Remus Ghitea, se împarte între aikido și polo
Oradea:Portret/Remus Ghitea, se împarte între aikido și polo

Orădeanul este instructor de aikido de zece ani și de un an antrenează o echipă de polo de juniori.

Dacă există cea mai mică rezervă sau ezitare, chiar și un practicant îndemânatic poate fi ușor învins. Ascultă sunetul neauzit, privește forma fără formă. Dintr-o privire, controlează-ți adversarul și obtii victoria fără luptă. Aceasta este semnificația interioară a lui aiki. Așa este descris aikido de către cei care îl practică. Creație a maestrului Morihei Ueshiba, aikido reprezintă de fapt o sinteză modernă a artelor marțiale japoneze și se poate traduce ca fiind calea (DO) armonizării (AI) energiilor (KI). În Oradea, acest sport câștigă încet încet adepți. Asta și datorită instructorului Remus Ghitea. El s-a apucat de aikido în 1996.

Instructor de aikido de zece ani

“Fratele meu a avut un avantaj. El s-a apucat cu vreo doi trei ani înaintea mea și instructorul a institat să mă cheme și pe mine”, spune Remus Ghitea. “Aikido înseamnă de fapt armonie, coordonarea minții și a corpului. Este o formă de artă marțială care lucrează cu energia interioară pe care o avem fiecare. Cu ajutorul acestui sport încercăm să ne descoperim acea energie și să o folosim într-un scop bun”, explică instructorul de aikido, posesor al centurii negre 3 dan. Orădeanul predă aikido din 1999. “Din păcate nu e tocmai un sport la modă și nu-i ceva tipic pentru societatea de azi. Și ca orice activitate, pentru rezultate, trebuie depus puțin efort”, explică antrenorul. El spune că în cadrul unui antrenament de aikido se regăsesc exerciții de relaxare, meditație și respirație. “Începe cu încălzirea, pe urmă se fac exerciții specifice de dezvoltare a ki-ului. Pentru coordonarea minții și a corpului există anumite tehnici care se fac cu ajutorul partenerilor”, spune instructorul. Remus Ghitea susține că cu ajutorul aikido a devenit o persoană mai echilibrată, a învățat să se detașeze de stresul cotidian și a învățat cum să facă alegeri mai bune în viață. Deși într-o perioadă în care lumea nu prea mergea pe la sală a vrut să să lase de aikido, acum spune că  este decis să continue antrenamentele chiar în condițiile în care de multe ori trebuie să plătească chiria la sală din buzunarul propriu.

Instructor de polo

În urmă cu un an de zile Remus Ghitea a început să predea și cursuri de înot. După ce a început cu înotul a decis să recruteze copii pentru o echipă de polo. “Era ceva firesc să facem treaba asta. Ideea era să ne facem singuri pepiniera pentru echipa de polo”, spune instructorul. Spre surprinderea lui, cererea pentru cursurile de înot și de polo sunt este foarte mare. Antrenează copii din generația ’98, ’99 și urmează să participe cu ei la primul campionat de polo, în Ungaria. Povestește că și el a practicat polo, timp de șase ani, la nivel de juniori.

Ce-i place

Îi place foarte mult ceea ce face. Atât aikido cât și cursurile de înot pe care le face atât cu copii cât și cu adulți.

Ce nu-i place

Nu-i plac aglomeraţia şi faptul că orădenii au ajuns să nu mai aibă răbdare în trafic. Îl supăra foarte tare neseriozitate unora.

Întrebări și răspunsuri

Cum e să lucrezi cu copii?
E foarte frumos, pentru că intri într-o categorie de elite.  Adică cele mai multe persoane își aduc aminte, cu drag, de cei care i-au învățat să scrie, să citească și de ce nu să înoate.
Ce persoane sunt interesate de aikido?
Din cauza vieții agitate pe care ducem și a stresului, tot mai multe persoane caută o modalitate de relaxare. Important este să practice orice, orice tip de sport este benefic, mai ales activitățile în aer liber.
Ce planuri de viitor aveți?
Împreună cu un coleg dorim să deschidem o serie de cursuri de gimnastică medicală. Vom îmbina partea de gimnastică cu elemente de aikido. Cursul o să dureze trei luni și o să-i învățăm pe cursanți cum să aibă grijă de ei, la ce să fie atent să-și păstreze starea de bine pe care a câștigat-o în urma acestui curs.

Profil

Născut: la 21 februarie 1972, Oradea
Studii: Facultatea de Management Oradea
Experiență: Instructor înot și aikido
Familie: Căsătorit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite