Oradea:Portret/Ramona Bulzan face artă din pasiunea pentru dulciuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ramona Bulzan transformă fiecare tort într-o operă de artă. Din mâna ei ies prăjituri cu Mica Sirenă, dar şi aparate de fotografiat de marcă şi poşete, de exemplu.

Ramona a crescut într-un mediu dulce. „Mama făcea prăjituri şi torturi pentru nunţi. O ajutam şi eu până la faza de decorat. Acolo nu mă mai băgam”, spune tânăra. A fost o adolescentă ca oricare alta, cu înclinaţii, dar şi influenţabilă. Ar fi vrut să facă design la Liceul de Artă, dar şi pedagogie. Până la urmă a ajuns la Colegiul Tehnic Traian Vuia, la prima secţie de turism. A lucrat doar trei luni la o agenţie de turism. A urmat prima sarcină, iar cariera a trecut pe plan secund.

Un accident şi o descoperire

Primul copil a ajutat-o şi să îşi descopere „chemarea” spre arta cofetăriei. „Am vrut să-i fac fetiţei un tort special pentru prima aniversare. Pentru că eram bolnavă, am scăpat tortul chiar înainte de a-l băga în frigider”, povesteşte aceasta. A recuperat ce a putut din tort şi l-a transformat într-o faţă zâmbitoare care a încântat-o pe micuţă. După acest accident, a căpătat curaj şi a început să facă torturi speciale pentru sărbătorile prietenilor. Ei îi aduceau materia primă. „Nu puteam să le iau bani. Mi se părea nu ştiu cum să le cer bani prietenilor mei”, povesteşte Ramona. Până la urmă a decis să se constituie în persoană fizică autorizată. Această formă de organizare îi permite să lucreze acasă. Încă nu-şi permite o firmă, dar deja visează un laborator de cofetărie. Şi-a comandat mai multe aparate performante de peste ocean pentru a răspunde cât mai bine şi mai prompt tuturor comenzilor fără să se epuizeze.

Gusturi şi modele

Orădenii care i-au comandat până acum torturi au gusturi dintre cele mai diverse. Are şi clienţi care o lasă să facă orice, dar sunt şi pretenţioşi. „Depinde de vârsta, banii şi cultura clientului. Fac multe torturi cu personaje din poveşti şi desene animate. Prinţesele, Barbie, fluturaşii şi maşinuţele sunt printre cele mai solicitate pentru aniversările copiilor”, explică Ramona Bulzan. Adulţii au şi ei pretenţii. A realizat deja un tort-pian, dar şi un tort-cămaşă cu cravată. Detaliile sunt foarte importante. De opt martie, clasa fetiţei ei a primit un tort în form de flori în ghiveci, totul comestibil. Modelele le ia din natură (cămaşa cu cravată le-a avut în faţă când a realizat tortul, aşa că totul este foarte natural) sau din poze şi de pe internet. Cel mai mare tort pe care l-a făcut până acum a avut opt kilograme şi a fost mânca de 70 de invitaţi la o petrecere. Forma e importantă, dar gustul e şi mai important, aşa că Ramona e în stare să ceară detalii ameţitoare pentru a-şi mulţumi clientul. „Dacă vrea un tort de ciocolată, de exemplu, îi întreb ce marcă preferă. Asta va influenţa aproape totul”, explică tânăra.

Profil
Născută: 25 octombrie 1981, în Oradea
Studii: Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, specializarea turism
Experiență: Cofetar
Familie: Căsătorită, are trei copii

Ce-i place : Îi place să petreacă timp cu familia şi să-şi răsfeţe soţul şi copiii. Savurează călătoriile şi speră să poată vizita cât mai multe din locurile văzute în reviste şi documentare. Preferă relaţiile armonioase cu toată lumea. Îi place să comunice cu oamenii. Îi plac filmele romantice şi comediile. Apreciază mâncarea chinezească.

Ce nu-i place:Nu suportă bârfa şi o enervează oamenii care „înfloresc” lucrurile în așa fel încât ajung să nu mai ştie care e realitatea. Nu-i place să audă vorbindu-se vulgar şi nici să vadă lucruri urâte sau urâţite intenţionat. O irită oamenii egoişti. Nu-i plac filmele horror.

Întrebări și răspunsuri

Cum îţi alegi temele pentru torturi?
RB – În funcţie de clienţi. Unii ştiu din start ce vor. Alţii mă lasă să aleg. Ţin cont de vârsta, profesia, chiar gusturile lui dacă îl cunosc. Multe idei îmi dă fetiţa mea, iar mai nou internetul.

Care e faza cea mai grea în realizarea unui tort spectaculos?
RB – Frământarea masei de marţipan. Aşa fac eu exerciţii fizice.

Ce „se poartă” mai nou în materie de torturi?
RB – Se cer tot mai mult torturi personalizate cu poza sărbătoriţilor, mai ales a mirilor. Din cauza asta mi-am comandat hârtii şi culori comestibile, precum şi imprimanta pentru a onora aceste comenzi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite