Oradea:Portret/Mircea Ursuţa, din bazinul de polo la roba de avocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul Mircea Ursuța a renunțat la cariera de sportiv în favoarea avocaturii, iar acum scrie cărți de specialitate.

Mircea Ovidiu Ursuţa Dărăban este doctor în drept şi masterand în „Drept şi administraţie Publică” al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Avocat în Baroul Bihor din 2000, Mircea este şi profesor la Facultatea de Drept din Oradea  şi membru al Institutului de Ştiinţe Administrative al României „ Paul Negulescu”, din 2004. La doar 30 de ani, Mircea Ursuţa este deja un binecunoscut avocat şi acum şi autor a unor publicaţii de profil. „E foarte greu să-ţi faci o imagine ca avocat, iar după ce o obţii trebuie să munceşti foarte mult pentru a o menţine”, povesteşte Mircea.

Avocatura se face cu picioarele

Pentru a-şi menţine imaginea de avocat de succes Mircea munceşte de dimineaţa până seara şi ne mărturiseşte că „munca de avocat se face mai mult cu picioarele decât cu capul, pentru că sunt foarte mult pe drumuri pentru diferite procese în tot judeţul şi nu numai”. Cu toate acestea, el îşi mai găseşte timp să predea la Facultatea de Drept din Oradea şi să publice cărţi. Tocmai a lansat a doua ediţie a cărţii „Procedura Contravenţională”. Prima carte de analiză a procedurii contravenţionale a publicat-o în octombrie 2008, şi pentru că s-a vândut foarte repede s-a hotărât să mai publice o ediţie revăzută şi adăugită. „Cartea interesează pe toată lumea, dar în principal este utilă avocaţilor, colegilor mei de breaslă”, ne spune avocatul. Lucrarea se adresează atât teoreticienilor dreptului administrativ, cât şi practicienilor, plângerea contravenţională fiind, la ora actuală, una dintre cel mai des întâlnite acţiuni în justiţie.

Avocatura în detrimentul sportului

Înainte de a se hotărî să urmeze cariera de avocat, Mircea Ursuța a făcut sport de performanţă. A practicat polo timp de 12 ani. Trei ani la rând a fost campion naţional la toate cele trei nivele de juniorat cu echipa de atunci, Dinamo Oradea.
Odată intrat la facultate a renunţat la sport. „Nu mai aveam timp de sport, ori sportul de performanţă necesită mult timp şi dăruire, nu le puteam face pe amândouă, aşadar a trebuit să renunţ la una dintre ele”, spune Mircea. După ce a terminat Facultatea de Drept în Oradea, s-a înscris la masterat în Cluj, iar după terminarea masteratului a intrat la doctorat, unde a avut ocazia de a fi îndrumat de profesorul universitar doctor Tudor Drăgan, care acum are 96 de ani şi pe care Mircea îl admiră enorm. Profesorul l-a susţinut şi la publicarea celor două ediţii ale tezei sale de doctorat.

Ce-i place
Lui  Mircea îi place ca lucrurile să fie bine făcute, atât în viaţa privată, cât mai ales în cea profesională. Îi plac călătoriile şi ieşirile în natură. Încearcă să „evadeze” ori de câte ori are ocazia.

Ce nu-i place
Tânărului avocat nu-i place lucrul de mântuială şi neseriozitatea, asta mai ales când vine vorba despre partea profesională.  

Născut: 27 august 1978, Oradea

Studii: Facultatea de Drept din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Politice din Oradea, Masterat şi doctorat în Clu- Napoca

Experiență: avocat

Familie: necăsătorit


Întrebări și răspunsuri

Mai doriți să publicați cărţi?
M.U: Da, mai am în lucru o lucrare cu comentarii pe articole cu practică judiciară, care să fie mai accesibilă publicului. Tot în aceeaşi lucrare vreau să fac comentarii mai aprofundate pe legislaţia rutieră, deoarece este de foarte mare interes.

Mai practicați sport?
Sincer nu mai am timp să mai fac sport nici măcar de plăcere, cu toate că mi-aş dori foarte mult. Anul trecut mai mergeam seara la bazin şi mai jucam polo cu echipa reunită de veterani, dar acum am renuţat şi la asta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite