Oradea:Portret/Alin Cristea mută cultura pe internet și pe bloguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este al doilea blogger din Oradea în topurile de profil, a lansat şi administrează 20 de bloguri şi site-uri, majoritatea pe teme culturale.

Prima întâlnire cu calculatorul a avut-o târziu, pe la 32 de ani. A fost lungă şi „dramatică” pentru că i-au trebuit aproape şase ore ca să scrie un articol relativ scurt. Alin provine dntr-o familie de topografi, el însuşi fiind topograf u an după absolvirea Facultăţii de Mine. A fost apoi inginer minier în Valea Jiului, după care a venit la Oradea pentru a studia teologia. După absolvirea celei de a doua facultăţi, a lucrat o jumătate de an în presa locală.

Realizarea pe internet

Iubitor de informaţie şi „răspândac” de informaţie, Alin Cristea şi-a găsit satisfacţia muncii abia după ce a descoperit calculatorul. În 1 aprilie 2002 a lansat revista electronică „confesional@”, iar patru ani mai târziu tot pe 1 aprilie a lansat şi site-ul de informaţii culturale cu acelaşi nume. „De şase ani scriu newsletters din revistele culturale cele mai prestigioase din ţară. Mii de români de pe toate meridianele lumii primesc revistele electronice, baza de date fiind de-a dreptul impresionantă atât din punct de vedere numeric, cât şi ca profil social şi cultural al abonaţilor.” Editarea revistelor electronice i-a oferit posibilitatea nu doar să ştie ce se întâmplă pe piaţa ideilor din ţară, ci şi să cunoască mari oameni de cultură ai momentului. Locomotivele lui pe internet sunt blogul personal Rotundu şi România Evanghelică. Pe lângă acestea mai are încă 18 bloguri pe teme de cultură generală, structurate tematic: cinema, filarmonică, no comment, Thymos şi altele. Blogurile l-au adus în contact cu oraşul şi viaţa intimă a acestuia, cu agonia şi extazul lui. Înarmat cu aparatul de fotografiat, ajutat la greu de internet şi messenger, Alin Cristea surprinde pe blogurile sale mentalitatea românească.

Internetul ca vehicul, nu mentor

Alin Cristea apreciază media electronică pentru volumul mare de informaţie la cae are acces şi pe care le poate disemina. „Mă interesează să păstrez interesul unora pentru informaţia culturală şi să-l trezesc pe al altora”, spune el. E conştient că implementarea ideilor bune are nevoie de timp îndelungat. Cel mai mare beneficiar al blogurilor este el însuşi, nu vizitatorii. „Blogul mă obligă la o informare zilnică, benefică şi normală pe teme pe care mi le asum. Învăţ foarte mult documentându-mă pentru o temă sau alta”, recunoaşte Alin. Multe dintre temele pe care le abordează îi sunt sugerate de vizitatorii blogurilor şi de fetiţa lui. „Andreea are tot timpul ceva de întrebat sau de spus. Uneori are soluţii atât de profunde la probleme, încât rămân mut”, spune tatăl fascinat de copilă.

Profil:
S-a născut în 6 iulie, 1967, în Petroşani
Studii: Facultatea de Mine, Petroşani
Universitatea Emanuel Oradea
Starea civilă: căsătorit, are un copil
Profesia: editor internet, blogger

Ce-i place:
Alin recunoaşte că îi place să vorbească, dar şi să asculte oamenii. Îi place să găsească şi să transmită informaţii, iar blogurile îl ajută la asta din plin. Îl interesează extrem de mult cinematografia ca discurs mediatic şi postmodernismul. Se relaxează jucând scrable pe internet. În cinci ani a jucat peste 31000 de partide. Îi place să cânte şi să asculte muzica live, nu înregistrări.

Ce nu-i place:
Nu suferă snobismul şi ipocrizia şi ia atitudine împotriva lor. Îl enervează neadevărul, manipularea şi mizeria, mediocritatea şi mercenariatul. E convins că au efecte nefaste pentru societate. Se teme de dictatura mediocrităţii. Nu-i înţelege pe cei care le pretind altora respectarea anumitor reguli pe care ei înşiş le calcă.

Mini interviu:
Vezi viaţa fără alculator şi internet?
AC – Am trăit fără net, dar o viaţă normală în acest secol are şi net. Deja nu-l mai avem doar acasă, ci şi pe mobil, cu noi peste tot.

Ce presupune munca de blogger?
AC –Pe lângă un volum mare de informaţii, presupune şi gestionarea stresului zilnic pentru a-l menţine laun nivel acceptabil.

Cui recomanzi să-şi facă blog?
AC - Oricui. Blogul e o nevoie urbană a fiecăruia. În fiecare secundă în lume apare un blog.

De ce ar trebui să-şi facă cineva blog?
AC – Pentru că e fiinţă umană, iar blogul îl ajută să se re-prezinte. E o existenţă semiteatrală pe blog.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite