Oradea:Peste 13% dintre orădeni sunt sărbătoriți azi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cei 205.000 de locuitori ai orașului, 27.148 sunt Florini, Florine, Florentine etc. La aceștia se adaugă sărbătoriții care poartă nume de flori.

Dacă cineva strigă pe stradă numele Florin, sunt șanse ca măcar unul dintre cei 6.253 de bărbați care poartă acest nume în Oradea să întoarcă privirea. În schimb, un singur Floricel este sărbătorit azi la Oradea, potrivit datelor furnizate de Direcția de Evidență a Persoanelor (DEP) Oradea.

Duminica Floriilor deschide săptămâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paște. Cu rădăcini străvechi, sărbătoarea Floriilor înseamnă pentru creștini Intrarea Domnului în Ierusalim. Dincolo de semnificațiile religioase, pentru orădeni Floriile presupun vizite la membrii familiei și la prietenii care poartă un nume de floare. Pentru cei mai credincioși, care țin întreg postul de Paște, presupune un efort cu atât mai mare de a respecta canoanele bisericești. “E greu să te abții de la anumite mâncăruri, mai ales când ești în vizită. Duminica asta eu trebuie să merg acasă la două verișoare, la bunică și la doi prieteni”, spune Alexandru Miclea, un tânăr de 26 de ani, care are mulți Florini și Florine de felicitat. Nu e ușor nici pentru cei care poartă nume de flori. Narcisa, o mamă de 30 de ani, știe că va avea casa plină de invitați, dar și de flori, cadoul cel mai la îndemână cu această ocazie. “În fiecare duminică de Florii este la fel, în fiecare an. Îmi sună telefonul non-stop, iar casa mi se umple de flori. E și frumos, dar e și obositor”, recunoaște Narcisa.

Peste șapte mii de orădence sunt Floare

Potrivit statisticilor primite de la DEP, în Oradea își sărbătoresc astăzi ziua de nume 4.815 de Floriani, 403 de Flore, 186 de Florentini și un singur Floricel. În cazul doamnelor și domnișoarelor, în top este numele Floare sau Floarea, cu nu mai puțin de 7.047 de persoane denumite astfel. În urbea de pe Criș trăiesc 4.405 de reprezentante ale sexului frumos numite Florica și 1.644 botezate Florentina. Peste 2.370 dintre orădence poartă numele de Florina. Pe lângă acestea azi mai sunt sărbătorite persoanele care poartă nume de flori, precum Narcisa, Iris, Lăcrimioara, Camelia, Crina, Viorica, Margareta, Brândușa, Crenguța, Hortensia, Rozalia. Pentru sexul tare avem sărbătoriți cu alte nume precum Ghiocel, Crin, Mugurel, Viorel, Bujor.


Florarii, cei mai fericiți

Floriile sunt, pentru vânzătorii de flori, printre cele mai profitabile zile ale anului. Încă de vinerea, numărul clienților crește considerabil, în contextul în care colegii de serviciu se grăbesc să le felicite pe sărbătorite. “Duminica vindem foarte bine. Lumea vrea să ofere buchete proaspete”, spune Ioan Cristea, proprietarul unei florării, precizând că se caută toate tipurile de flori. Dacă pretențiile sunt mai mari, prețul unui buchet ajunge și la 250 de lei, spune acesta.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite