Oradea:Meseriile aduc mai mulți bani decât studiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce un profesor începător nu câștigă mai mult de 800 de lei lunar, veniturile unei coafeze depășesc 2.000 de lei.  

Cine are carte, are parte, spune un proverb românesc. Însă acesta și-a pierdut actualitatea în noul context urban, în care o aplicabilitate mai largă îi revine expresiei  „Meseria, brățară de aur”. Specialiștii în resurse umane, dar și oamenii de rând aflați în căutarea unui job mai bine plătit, au constatat că, în timp ce absolvenții de facultate lucrează pe bani mărunți, în alte domenii decât în cele în care au specializare, absolvenții de școli profesionale sau de cursuri de maximum nouă luni câștigă între 1.500 și 2.500 lei lunar. Coafeze sau știliști, manichiuriste și pedichiuriste, zugravi, tâmplari, sudori, muncitori pe mașini cu comandă numerică la mase plastice, sunt doar câteva exemple din rândul orădenilor mai bine plătiți, în comparație cu intelectualii. Un profesor tânăr câștigă în jur de 800 de lei lunar, în mână, iar unul cu experiență, cu toate gradele luate, ajunge la circa 1.800 de lei, după douăzeci de ani de muncă. 

Muncitori calificați

 „Se caută din ce în ce mai mult meseriașii”, a observat Alina Blaga, specialist resurse umane la firma Public Euroconsulting din Oradea. Potrivit acesteia, salariul unui sudor experimentat este de cel puțin 1.400 de lei, putând să depășească 2.000 de lei. De asemenea, în mase plastice, salariile nu coboară sub 1.400 de lei. Zugravii din Oradea câștigă, dacă muncesc independent, între 2.000 și 2.500 de lei lunar. „Dacă te angajezi la o firmă de construcții nu primești un salariu mai mare de 1.200 de lei. Ca independent însă, dacă muncești intens poți ajunge la 2.500 de lei”, spune Gheorghe Vid, un zugrav din Oradea.

Fac bani buni, din frumusețe

Raluca Tăutan, o coafeză care a urmat trei ani de școală profesională, lucrează acum la un salon de cartier și face 1.500 de euro lunar din care, după ce taie cheltuielile, rămâne cu circa 800 de euro. „Mai puțin de 600 de euro nu fac nici în lunile proaste, cum sunt februarie, octombrie și noiembrie. Dacă aș câștiga mai puțin, nu aș mai lucra”, spune Raluca. În rândul hair-stiliștilor, Alina Crișan este un exemplu de profesionist pentru care meseria înseamnă cu adevărat brățară de aur, având în vedere profitabilitatea afacerii pe care o conduce.
O manichiuristă se formează în 30 de ore de cursuri și, dacă prinde repede, într-o lună de ucenicie, care costă între 150 și 300 de euro.  „Sunt luni slabe și luni mai bune. Câștig uneori 1.500 de euro, din care 600 merg pe diverse cheltuieli. Atunci când fac mai multe unghii false câștig dublu”, povestește Anca Groza, manichiuristă la un salon din centrul orașului.

Studiile, inutile

La polul opus sunt persoanele care au studiat ani de zile și astăzi nu câștigă mai mult de 500 de lei lunar. „După cinci ani de studiu, am absolvit facultatea cu media generală 9.10. În ciuda acestui fapt nu am reușit să îmi găsesc un job mai bun decât aveam când am terminat liceul”, povestește Mirela Hebriștean, fiziokinetoterapeut. „La noi școala nu are nicio valoare. Fără pile și relații nu răzbești”, a constatat Mirela, care spune că își iubește enorm meseria, în ciuda faptului că este prost plătită.

Confirmare statistică

Faptul că meseriașii au mai mare căutare decât absolvenții de facultate este confirmat și de faptul că, la bursele de locuri de muncă organizate în ultimii ani, cele mai multe dintre posturile oferite au fost pentru muncitorii calificați. De asemenea, pe locul întâi în topul salariilor medii în Bihor sunt cele ale prestatorilor de servicii, 1.659 lei pe persoană, în februarie 2009, potrivit datelor primite de la Direcția Județeană de Statistică Bihor. 


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite