Oradea:Marius Hărduț și organizația pe care o conduce învață tinerii să se implice în viața orașului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marius se implică de 11 ani în viața comunității. Beneficiarii proiectelor fundației pe care o conduce sunt toți orădenii, deși pe hârtie oferă servicii doar tinerilor.

A intrat în societatea civilă după opt ani petrecuți la Romtelecom. „Acolo am aflat ce nu vreau să fac în viață”, spune el. Nu era greu ce făcea, dar voia mai mult. În 1998 a hotărât să se implice într-o organizație neguvernamentală, iar  în 1999, împreună cu mai mulți prieteni, a pus bazele Fundației Life Tineret. „De 11 ani, nu mai știu ce e plicitseala”, mărturisește el zâmbind. A ales un sector greu, tinerii. Aceștia au multe nevoi, iar fundația lui oferă o parte din soluțiile de care ei au nevoie.

Proiecte și campanii

Cel mai renumit proiect al fundației lor a fost în 2000, când municipalitatea dorea să înființeze la Oradea un incinerator pentru deșeuri. Campania tinerilor a convins consiliul local să revoce hotărârea de construirea a mastodontului care ar fi contribuit la accentuarea poluării. Împreună cu alte ONG-uri și administrația locală, în același an, a contribuit la realizarea primului regulament și ghid de finanțare a programelor societății civile. „Oradea a fost atunci un model pentru celelalte orașe din țară. Sperăm ca actuala administrație să nu renunțe la susținerea societății civile”, spune Marius Hărduț. În 2004, după modelul european, a contribuit la realizarea primei politici locale pentru tineret. Majoritatea proiectelor pe care fundația le face sunt cu finanțare europeană. Din când în când beneficiază și de finanțare internă. E ușor dezamăgit de implicarea orădenilor în viața comunității, dar îi și înțelege. „Nu au fost învățați ce înseamnă implicarea activă și ce important este să își spună părerea. Încă așteaptă ca primăria să gândească și să facă pentru ei”, spune tânărul. Crede că dacă orădenii ar gândi, orașul ar avea o altă față și un alt ritm.

Schimburi de voluntari

Din 2003, pe lângă Fundația Life Tineret funcționează Centrul de Promovare a Voluntariatului. Prin acesta îi ajută pe tinerii români să facă voluntariat în străinătate și aduce la Oradea voluntari străini. În 2008, a avut cel mai vizibil schimb de voluntariat. „72 de tineri din diverse state europene au venit la Oradea și au făcut săpături arheologice în Cetate”, își amintește el. Lor li s-au alăturat și români. Pe lângă arheologie au avut și acțiuni de promovare a bastionului renascentist.


Profil
Născut la 28 martie 1972, Oradea
Studii: student anul III, Facultatea de Sociologie Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca
Profesia: formator și facilitator, președintele Fundației Life Tineret
Familie: necăsătorit

Ce-i place
Adoră muntele și-i plac excursiile cu bicicleta. Se bucură să lucreze cu oameni pasionați, care vor să facă ceva pentru comunitate. Îi plac filmele și jocurile pe internet, istoria și știința. E convins că știința și tehnologia vor ajuta omenirea să progreseze.

Ce nu-i place
Îl enervează ignoranța, prostia, nepăsarea politicienilor, inconștiența oamenilor care nu văd că destinul și-l fac singuri și trebuie să joace un rol activ în realizarea lui.


De când ești formator?
MH – De vreo șapte ani. După trei ani de experiență mi-am dat seama că pot să-i ajut pe alții. Am urmat câteva cursuri pentru asta.

Câte proiecte a câștigat organizația până acum?
MH - Peste 30 de proiecte au benficiat de finanțare europeană sau de la Ambasada SUA. Pe lângă ele, mai sunt cele cu finanțare românească.

Cum colaborează ONG-urile cu administrația locală?
MH – Depinde de oameni. Unii înțeleg că societatea civilă prestează servicii și le reduc anumite cheltuieli, alții nu. Acum suntem supărați pentru că proiectele de tineret nu vor beneficia de finanțare prea generoasă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite