Oradea:Elevii intră în linie dreaptă pentru examenul de Bacalaureat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a XII-a, dar şi cei care nu au promovat bacalaureatul în anii anteriori se pot înscrie în perioada 1-8 mai pentru susţinerea examenului din acest an, ce va avea loc în luna iunie.

Emoțiile examenului de bacalaureat încep să fie resimțite de elevii claselor a XII-a care în perioada 1 – 8 mai se pot înscrie pentru susținerea examenului de Bacalaureat. Elevii care nu l-au promovat în anii anteriori trebuie să se înscrie la şcoala pe care au absolvit-o. „Am transmis deja la minister lista cu cele 18 centre de examen din Bihor, dintre care 12 sunt chiar în unităţi şcolare orădene iar restul de șase sunt centre de examinare din județ”, spune Daniel Negrean, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.

Centrele de examinare din Oradea sunt colegiile naționale ”Mihai Eminescu”, ”Lucian Blaga”, ”Ady Endre”, ”Emanuil Gojdu”, Colegiul Economic ”Partenie Cozma”, colegiile tehnice ”Mihai Viteazul”, ”Traina Vuia”, ”Transilvania”, ”Constantin Brâncuși” și ”Andrei Șaguna”, precum și liceele ”Emanuel” și ”Arany Ianos”. La acestea se mai adaugă Colegiul Național ”Samuil Vulcan” din Beiuș, Colegiul Național ”Octavian Goga” din Marghita, Grupul Școlar ”Horea” din Marghita, Grupul Școlar Industrial ”Unirea” din Ștei, Liecul ”Alexandru Roman” din Aleșd și Liceul din Vadu Crișului.

Numărul estimativ al candidaţilor la Bacalaureatul din acest an, fără restanţierii din anii anteriori, este de 6.300. Elevii care se prezintă a treia oară pentru susţinerea examenului, dar şi cei proveniţi din învăţământul particular trebuie să plătească o taxă în valoare de 217 lei. Până în prezent şi-au exprimat dorinţa de a susţine examenul de bacalaureat pe care nu l-au promovat în anii trecuţi elevi absolvenţi ai liceului din generaţia 1995, 1997, 2000, mulţi trecuţi de 25, 30 de ani. Chiar dacă pe cei de clasa a XII-a îi aşteaptă emoţiile Bacalaureatului, ultima zi de şcoală a acestora va fi aceeaşi cu a tuturor elevilor şcolarizaţi, 12 iunie 2009.

Primele probeale bacalaureatului vor fi cele orale. În 22 și 23 iunie, elevii vor susține proba orală la Limba și literatura română, pe 24 iunie, proba la Limba și literatura maternă, iar în zilele de 24 și 25 iunie va avea loc proba la Limba și literatura modernă.

Din 26 iunie încep probele scrise. Elevii vor susține, în 26 iunie, proba scrisă pentru Limba și literatura română, urmând ca pe 29 iunie să susțină proba scrisă la Limba și literatura maternă. În funcție de profilul absolvit, elevii vor susține pe 30 iunie proba obligatorie a profilului, iar pe 1 iulie o probă la alegere din aria curriculară corespunzatoare specializării. Ultima zi de examen va fi 2 iulie, când va fi susținută o probă la alegere din disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării, care poate fi scrisă sau practică.

Pe 5 iulie, până la ora 16, conform calendarului, vor fi afișate rezultatele, iar după ora 16 va avea loc depunerea contestațiilor. Între 7 și 8 iulie va avea loc rezolvarea contestațiilor iar rezultatele finale vor fi afișate pe 9 iulie.

Pentru cei interesaţi, modele de subiecte pentru probele orale ale examenului naţional de Bacalaureat 2009 se găsesc pe site-ul http://subiecte2009.edu.ro. Aici se găsesc modele de subiecte la aproape toate disciplinele. Pe site-ul www.bacalaureat.ro, elevii pot găsi sfaturi utile pentru pregătirea înainte de Bacalaureat, subiecte rezolvate dar și metodologia examenului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite