Oradea:Doar mâncare sănătoasă în creșele orădene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meniul copiilor de la creşele din Oradea este conceput de un medic și un dietetician

Orădenii obişnuiţi cu creşe anoste şi mai degrabă ponosite decât viu colorate şi dotate pe măsura nevoilor celor mici vor avea o surpriză trecând pragul centrelor de îngrijire şi educaţie timpurie din Oradea. Personal calificat, materiale didactice şi jucării adaptate vârstei copiilor, mobilier nou şi un meniu special conceput sunt doar câteva dintre cele mai recente aspecte care se regăsesc în creşele orădene.

Dacă, până acum, o mare parte a orădenilor manifestau reticenţe în ceea ce priveşte creşele, preferând să-şi lase copiii în grija bunicilor sau a unor bone plătite de cele mai multe ori cu bani grei, lucrurile s-au schimbat şi în aceste unităţi. Schimbările masive au început odată cu reorganizarea creşei ca Centru de Îngrijire şi Educaţie Timpurie şi de la preluarea lui de Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO).

Meniu sănătos pentru o dezvoltare armonioasă

Pentru a dezvolta celor mici obiceiuri alimentare sănătoase, meniul copiilor care frecventează acest tip de unitate a fost adaptat de medicul creşei şi de o asistentă dieteticiană, astfel încât principiile care stau la baza acestuia să respecte legislaţia în vigoare şi să respecte un regim alimentar sănătos care să dezvolte la copii obiceiuri alimentare corespunzătoare. Meniul se bazează în special pe fructe, legume, lactate şi piept de pui sau de viţel. „La micul dejun se servesc mâncăruri de tip cereale cu lapte, pâine cu brânză şi ou, pâine cu gem şi lapte, la prânz – supe de fructe, de legume, de chimion cu crutoane, soteuri de legume cu carne de pui, iar ca gustări: fructe, iaurt cu biscuiţi, pişcoturi, prăjituri de casă cu fructe, pregătite în bucătăria proprie”, spune Adina Madar, directorul ASCO Oradea.

Potrivit declaraţiei medicului creşelor, Codruţa Petchesi, ritmul tot mai alert al vieţii cotidiene împinge părinţii în situaţia în care să nu aibă timp pentru a pregăti o hrană adecvată vârstei copilaşilor. „De-a lungul timpului am constatat că părinţii se lasă convinşi de micuţi în ceea ce priveşte alimentaţia, mămicile cedează la insistenţele copiilor şi le servesc ceea ce vor ei, nu ceea ce ar fi sănătos”, a precizat medicul. Ţinând cont de vârsta fragedă a celor care frecventează creşele, pe lista neagră a alimentelor care nu trebuie servite prichindeilor a fost trecute, fără remuşcări, margarina, cacaua, produsele foarte grase şi cele de patiserie din comerţ, iar cantitatea de făinoase este limitată.

Meniul servit copiilor care frecventează creșele din Oradea este conceput de către medicul Codruța Petcheși și de asistenta medicală dieteticiană Kacso Iuliana. ”La finele fiecărei luni facem meniul pentru luna următoare. Stabilim meniul pe zile. Pentru sănătatea copiilor, meniurile se bazează pe fructe. Carnea e doar de pui”, susține Codruța Petcheși.

Centrul de Îngrijire şi Educaţie Timpurie are în componenţa sa 11 creşe, iar capacitatea Centrului este de 317 de locuri autorizate. Creşele funcţionează pe tot parcursul anului cu excepţia perioadei de vacanţă (care este de maximum 30 de zile şi se stabileşte de comun acord cu părinţii copiilor care frecventează serviciile de creşa), iar înscrierile se fac pe tot parcursul anului la sediul Administratiei Sociale Comunitare Oradea - Centrul de Informaţii Publice, camera 17. Costul unei zile la o creşă este de şase lei pe copil.


Gândite ca unităţi unde copiii capătă noţiuni elementare importante care vor fi dezvoltate mai târziu la grădiniţe şi şcoli, la centrele de educaţie timpurie, se asigură un program de educaţie timpurie adecvat vârstei, nevoilor, potenţialului de dezvoltare şi particularităţilor copiilor de până la trei ani. Ceea ce aduce nou Centrul de Îngrijire şi Educaţie Timpurie faţă de vechea structură este introducerea activităţilor de educaţie timpurie, abordarea individualizată a copilului în funcţie de nevoile sale, a nivelului de dezvoltare, a aptitudinilor şi abilităţilor acestuia, acordarea de servicii specializate pentru copil şi familie, de consiliere psihologică sau servicii sociale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite