Oradea:Centrul de diagnostic PET/CT cere ajutorul statului (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul centru  din țară de diagnostic al cancerului PET/CT, după cel din București, riscă să se închidă din lipsă de pacienți

Anul trecut s-a deschis la Oradea Centrul de Diagnostic PET/CT. La inaugurare a participat inclusiv ministrul Sănătății de atunci, Eugen Nicolaescu, care a subliniat importanța existenței unui astfel de centru la noi în județ și în țară. La un an de la inaugurare însă, centrul este pe cale să se închidă. În ciuda aparaturii performante și a personalului calificat, centrul are foarte puțini pacienți din cauza prețurilor mari.

Cer ajutoul Ministerului Sănătății

“Mulți pacienți au luat împrumuturi pentru a-și putea face examinarea. Însă cei mai mulți care ar trebui să vină aici au probleme, probabil nici nu mai au locuri de muncă și pentru ei este foarte mult 1000 de euro pentru o astfel de examinare”, spune deputatul bihorean Derzsi Akos. Acesta, alături de ceilalți parlamentari bihoreni, va demara o campanie pentru a determina Ministerul Sănătății să finanțeze măcar o parte din cazurile care ajung la PET/CT. “Vom încerca să facem în așa fel încât măcar o parte din cazuri să fie finanțate, cele mai grave. Ar fi păcat să pierdem un astfel de centru. Deși este o firmă privată are o utilitate publică”, a mai spus deputatul. Potrivit directorului Centrului de Diagnostic PET/CT, dr. Oreste Straciuc, de la deschidere au fost examinați 512 pacienți. “În jur de 70 au fost din Oradea și Bihor, iar două treimi din pacienți din București. Asta în condițiile în care există și acolo un astfel de centru și examinarea este mai costisitoare. Vă las să trageți dumneavoastră concluziile”, a spus cel care conduce unitatea din Oradea. El a subliniat că nu a existat niciun incident de la deschidere și nu a fost ratată nicio examinare.

Salvează vieți

Medicul a subliniat importanța diagnosticării corecte în cazul unui bolnav de cancer. Majoritatea cazurilor diagnosticate au fost cancer mamar și limfoame, însă aparatul are o eficiență crescută în depistarea cancerului de col uterin, ovarian, pulmonar, colorectal. “Examenul PET/CT schimbă soarta pacientului. Corectează un deficit de diagnostic care la noi în țară depășește 50%. Cancerul nu mai este o boală incurabilă, există tratamente însă este important să se cunoască diagnosticul exact pentru a știi ce tratament să aplici”, a explicat dr. Ovidiu Straciuc. El a adăugat că un diagnostic corect duce la ieftinirea tratamentului.

Defitic de 200.000 de euro

Tombor Balint, managerul societății maghiare Pozitron Diagnostika Kft, cea care a deschis centrul de la Oradea,  a declarat că firma a avut, într-un an, un deficit de circa 200.000 de euro. Un astfel de centrul există și la Budapesta, unde tratamentul este puțin mai ieftin, însă statul maghiar suportă costurile a circa 10.000 de cazuri anual. Medicul oncolog Silviu Corbu a subliniat importanța unui astfel de aparat. “Este foarte important. Este o posibilitate pentru pacienți, chiar dacă-I scumpă. Vă dau un exemplu personal, am dus un bolnav cu un tip de cancer acolo și a ieșit cu două tipuri. Al doilea îl indentificam probabil în trei luni, timp în care se extindea. Așa l-am descoperit într-o zi și am avut posibilitatea să aplic tratamentul corect”, spune dr. Silviu Corbu.

Eficiență în diagnosticarea onologică

Tehnica PET/CT s-a născut din combinarea tomografiei computerizate răspândite deja pe scară largă cu tomografia cu emisie de pozitroni ce a câştigat teren tot mai mult în ultimul deceniu şi jumătate. Metoda are importanţă în principal în diagnosticarea oncologică. Unicitatea sa este dată de faptul că în comparaţie cu metodele de imagistică medicală utilizate în prezent nu asigură informaţii numai în legătură cu anatomia organelor, ci şi în legătură cu metabolismul ţesuturilor. Modificările maligne pot fi identificate şi localizate mult mai repede în întregul corp în comparaţie cu metodele de examinare obişnuite. Prin această metodă sa poate identifica şi o modificare malignă de numai câţiva milimetri.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite