Oradea:Bihorenii, datori vânduți la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele crizei economice sunt resimțite din plin de către bihoreni. Reorganizarea societăților comerciale și valul de disponibilizări ce a lovit în ultima perioadă județul au făcut ca o bună parte din bihoreni să nu își mai poată achita ratele către bănci.

În luna februarie a anului trecut, băncile au acordat populației și societăților comerciale credite în lei în valoare totală de 1.801.768.419 lei, înregistrând o restanță de 36.250.485 lei. Din totalul creditelor acordate în județ, 47,74% au fost acordate persoanelor fizice care în mare parte, 93,25%, au folosit banii pentru consum. La finele lunii februarie, din centralizarea Băncii Naționale, creditele luate de agenții economici și persoanele fizice din Bihor au fost în cuantum de 2.013.184.479 lei, cunoscând o ușoară creștere. Restanțele înregistrate la plata ratelor au explodat. Bihorenii înregistrând o restanță de 67.553.317 lei. ”În termeni reali, raportat la luna similară a anului 2008, valoarea restanțelor la creditele în lei a crescut în Bihor cu 86,35 procente. Și restanțele creditelor în valută au crescut înspăimântător. Față de restanțele înregistrate în luna februarie a anului trecut restanțele din luna februarie sunt mai mari cu 207,63 procente”, spune Florica Floruțiu, directorul sucursalei Bihor a Băncii Naționale a României.

Creditarea în valută a populației și a agenților economici din Bihor a cunoscut, comparativ cu luna februarie a anului trecut o creștere de 43,03 procente, de la 3.060.750.740 lei în 2008 la 4.377.771.411 lei în februarie 2009.

Clasa defavorizată conduceîn topul restanţelor

”Deși, în acest moment, nivelul restanțelor nu este de natură să pună probleme băncilor, viteza cu care acestea cresc este extrem de mare. Populația și agenții economici, din ceea ce ne arată cifrele, se află într-un impas financiar foarte greu de trecut”, spune Dorel Voichiţă, directorul adjunct al BCR Oradea.

Cifrele sucursalei Bihor a Băncii Naționale a României nu constituie deloc un motiv de bucurie pentru bancherii bihoreni. ”Nu știu ce vor face băncile cu acești restanțieri, mai ales că ei reprezintă clasa socială cea mai defavorizată iar creditele cu buletinul s-au acordat în principal pentru achiziționarea de bunuri de folosință îndelungată, a căror confiscare nu va ajuta la nimic”, este de părere Florica Floruțiu. Spusele sale sunt confirmate de datele centralizate de sucursala Bihor a BNR, din care rezultă că 93% din creditele angajate de bihoreni au fost destinate consumului.

Portretul-robot al restanțierului

Portretul-robot al restanțierului arată că acesta este bărbat, cu vârsta între 35 și 39 de ani, posesor al unui credit de consum, de o valoare relativ mică. Anul trecut, tot bărbații au fost fruntași la datoriile către bănci, doar vârsta acestora s-a schimbat, având în vedere că, în 2008, cei mai mulți restanțieri erau mai tineri, între 30 și 34 de ani. Astfel, bărbații dețin 61,2% din valoarea totală a restanțelor curente înregistrate la finele lunii februarie a anului trecut.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite