Oradea:Apriliș -bolundiș nu poate să treacă fără farse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă luna aprilie este una capricioasă, ziua de 1 Aprilie trebuie să fie una de-a dreptul nebună.

În luna aprilie, vremea „cu un ochi plânge și cu unul râde”. Capriciile ei sunt cunoscute de secole, motiv pentru care, atât în Bihor, cât și în alte zone din țară și din străinătate, această lună este una a păcălelilor iar prima ei zi este cel mai bun prilej pentru ca persoanele glumețe să le facă farse semenilor. „Numărul celor care își pot explica de ce, de când și de unde vine păcăleala din prima zi a lui aprilie este insignifiant”, spune Crăciun Parasca, consilier superior în cadrul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor. Acesta ține să precizeze că Păcală, eroul din snoavele noastre populare, nu are nicio legătură cu această zi.

Legende europene

Pornind de la locul pe care îl ocupă aprilie în calendarul astronomic și meteorologic ( a doua lună în calendarul roman - cu început de an la 1 martie, a patra în calendarul iulian și gregorian - cu început de an la 1 ianuarie) în Franța anul nou a fost marcat o perioadă la data de 1 aprilie. Oamenii obișnuiau să-și facă daruri cu această ocazie însă, cum ziua anului nou se tot schimba, francezii au continuat, la modul ironic, să-și împartă cadouri, „în fapt simulacre, deci un fel de păcăleli”, explică Parasca.  În Franța, farsa de 1 aprilie este însoțită de strigarea „Poisson d’avril”. În Bihor, în anumite zone, se obișnuiește să se spună „Apriliș bolundiș/ Mână caprele pe Criș/ Și le-adapă și le-nțeapă/ Și le mănâncă, cu ceapă!”, povestește Crăciun Parasca.  Acesta amintește și de o legendă aromână potrivit căreia lunile anului își fac farse unele altora. În proverbele românești, Prier (aprilie) „ori priește, ori despoaie” sau „vitelor ori le priește, ori le belește ”.  

Farsă marca BBC

Azi se împlinesc 13 ani de când Lucian Cremeneanu (Lulu), pe vremea aceea DJ la Radio Sonvest, a fost protagonistul unei farse de zile mari, de care își amintește și acum, cu gura până la urechi. „Prin februarie 1996 am început să mă gândesc la o emisiune specială de 1 aprilie. Până la urmă mi-a venit ideea să facem o pseudo transmisiune BBC de 30 de minute despre Oradea, în care să spunem numai tâmpenii, dar cu maximă seriozitate”, povestește Lulu. Acesta nu știa la ce oră să difuzeze emisiunea, pentru a avea cât mai multă credibilitate. Șansa i-a surâs când BBC a anunțat că urma să transmită zilnic, o emisiune în limba română, de la orele 11.

Totul s-a legat perfect!

Cu aprobarea directorului Radio Sonvest, au intrat în direct la ora 11 iar emisiunea a avut un impact major. „Unii oamenii au sunat la radio să întrebe dacă e adevărat că se interzice fumatul pe stradă în Oradea. Alţii au sunat să afle dacă e reală informaţia că primăria a introdus obligativitatea ca toţi cei care şi-au cumpărat cripte în cimitirul Rulikowsky să le ocupe în termen de 6 luni. Vreo doi nu reţinuseră adresa sex shop-ului. Iar alţii au sunat doar ca să ne felicite pentru glumă”, conchide Lulu. Opt ani mai târziu l-a cunoscut personal pe Traian Ungureanu, căruia i-a povestit de parodie, primind felicitările acestuia.

Glume terminate prost

Nu toate farsele se încheie cu felicitări. Gabriel Bitea, un orădean de 27 de ani, era cât pe ce să cheme pompierii în urmă cu doi ani când, vrând să-și păcălească fratele că a luat casa foc, a aprins o flacără în ideea de a face fum și a sfârșit prin a se arde serios la mâini.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite