Oradea: Au scăpat de concedieri colective

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele firme au tăiat din salarii iar altele au preferat să își disponibilizeze pe rând angajații. Statisticile arată însă că numărul șomerilor aproape că s-a dublat, din octombrie 2008 încoace.

Media lunară a șomajului în Bihor se apropie de 11.000. Pentru o parte din numărul șomerilor bihoreni sunt responsabile companiile care au făcut concedieri colective în perioada octombrie 2008 – 23 aprilie 2009, media șomerilor crescând de la 6.000 de persoane, în luna octombrie. Au contribuit și firmele care au disponibilizat un număr semnificativ de persoane, fără a figura însă pe lista concedierilor colective. “Dacă au concediat în fiecare zi câte două persoane, legea nu le încadrează la concedieri colective”, spune Dorel Drăghici, director executiv la  Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor.

Au revenit asupra deciziei

Potrivit statisticilor AJOFM Bihor, ca urmare a încetării definitive a actitivății unor companii, și-au pierdut locul de muncă 1.043 de persoane. Din cauză că întreprinderile nu aveau comenzi au fost concediați  1.093 de bihoreni. Ca urmare a restrângerii activității pe timp de iarnă au fost disponibilizate 560 de persoane. Dintre companiile care și-au prezentat intenția de a trece la concedieri colective, unele s-au râzgândit. Fabrica de încălțăminte Evaltina, care anunța că, din martie, își va înceta definitiv activitatea, urma să concedieze 57 de persoane. “Nu am avut comenzi și nu am vrut să le dau angajaților concediu fără salariu, fiindcă nu aveam garanția că se va schimba ceva într-o lună. Am avut noroc și a apărut o comandă. Nu m-am gândit niciodată să reduc salariile angajaților. Aș fi preferat să închid afacerea, decât să lucrez cu salariați nemulțumiți”, povestește Leontina Peleș, managerul firmei Evaltina. Alte companii au renunțat la concedieri colective după ce au negociat cu sindicatele, preferându-se reducerea salariilor și renunțarea la bonuri de masă sau la alte bonificații.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite