Oradea: O nouă generaţie de elevi pe post de cobai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: O nouă generaţie de elevi pe post de cobai
Oradea: O nouă generaţie de elevi pe post de cobai

Şcolile de arte şi meserii devin licee tehnologice din toamnă. Programa de învăţământ pentru liceele tehnologice a fost realizată doar pentru clasa a IX-a,  profesorii, elevii şi păriţii neştiind sigur cum va evolua aceasta în anii următori.

Începând din toamnă școlile de artă se desființează și devin licee tehnologice.
„După doi ani de liceu, elevii vor susţine un examen şi vor obţine calificare de nivelul doi. La absolvirea celor patru ani de şcoală ei vor deveni tehnicieni în domeniul de specializare”, spune Ruben Filmon, directorul Colegiului Tehnic Mihai Viteazul. Diploma de absolvire a clasei a X-a este echivalenta celei obţinută prin şcolile de artă şi meserii. Astfel, după clasa a X-a elevul poate obţine o diplomă de ospătar, dar după clasa a XII-a el devine tehnician în gastronomie. Diploma de frizer sau de coafeză se obţine după zece clase, dar la absolvirea liceului tehnologic absolventul va avea diplomă de hair-stilist. Mecanic auto se ajunge după zece clase, iar după a XII-a elevul va avea diplomă de tehnician pentru întreţinere şi reparaţii. „Trebuiau să lase şcolile de arte şi meserii cu ruta progresivă. Se stabilizaseră deja. Puteau renunţa la calificările care nu se mai cer pe piaţa muncii. Acum în loc să păstreze ce se cere, au aruncat tot şi fac un nou experiment”, este de părere Ruben Filimon, directorul Colegiului Mihai Viteazul.

Nesiguranță

Cadrele didactice sunt contrariate că nu s-a făcut proiecţia acestor licee tehnologice măcar pe doi ani. „În acest moment nu ştim cum vom organiza practica. În clasele a IX-a şi a X-a trebuie să aibă opt sute de ore de practică. La cum arată programa acum, nu ştim dacă va fi repartizată şi pe vacanţă sau le înghesuim pe toate în timpul celor doi ani”, crede F.O., profesoară la o şcoală care va deveni liceu tehnologic. Părinţii nu prea ştiu încă la ce să se aştepte. „Fata mea vrea să devină coafeză. Îi place să facă asta şi o voi lăsa să facă asta”, spune Maria Lucaci. Transformarea liceului nu o prea sperie. „La noi se pune atâta accent pe diplome şi pe titulatură. Cred că asta se rezolvă prin schimbarea asta. O diplomă de liceu e mai bine văzută decât cele de acum. Dacă fata va învăţa să tundă bine, poate avea orice titlu”, spune ea. Durata de şcolarizare la noua formă de învăţământ va fi de patru ani. Diplomele lor vor fi recunoscute în statele UE.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite