Oradea: Zilele Muzeului Țării Crișurilor, la fabrica de blănuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentul nu se poate desfășura la Palatul Baroc, unde muzeul și-a restrâns spațiul, după retrocedare.

Ediția a XIII-a a Zilelelor Muzeului Țării Crișurilor și a patra a Nopții Muzeelor se va desfășura la Rovex, fabrica de blănuri de pe strada Griviței, în perioada 16-20 mai. Cei interesați de cultură și frumos vor avea ocazia să admire, în prima seară, o expoziție cu lucrările pictorului orădean Traian Goga. Echipa muzeului a pregătit o expoziție retrospectivă cu lucrări din creația pictorului orădean care a trăit între 1916 și 1989. Din păcate acesta nu a intrat în conștiința multor orădeni.

Latin jazz și mașini vechi

Tot în prima seară va fi prezentată o colecție de imagini 3D cu viitoare față a muzeului după ce va fi în casă nouă. În spațiul generos pe care îl are în sediul fostei garnizoane, galeriile vor fi amenajate diferit de palatul baroc și vor apărea noutăți, inclusiv un vivariu. Prima seară se va încheia cu un concert de latin jazz susținut de trupa Kim. În curtea fabricii va fi organizată o expoziție inedită de mașini cu modele vechi ale unor mărci renumite.

Case memoriale

În 17 mai, vor putea fi vizitate în mod gratuit casele memoriale Iosif Vulcan, Aurel Lazăr și Ady Endre. În 18 mai, programul filarmonicii orădene va fi legat de Zilelele Muzeului și va cuprinde arii din opera și operete.
În 19 mai, la Muzeul Aurel Lazăr vor avea loc lansări de carte, iar la Galeria de Arte Vizuale, un vernisaj de sculptură polimorfă. Manifestările se încheie în 20 mai, cu o expoziție de pictură și semnarea protocolului de colaborare între muzeul orădean și cel din Debrecen. Cele două muzee colaborează de mai mulți ani,iar după semnarea documentelului legăturile dintre ele se vor intensifica.
Fabrica de blănuri Rovex, ce găzduiește actuala ediție a Zilelor Muzeului este unul dintre monumentele industriale ale orașului și a fost construită în 1917. A scăpat nevătămată de două războaie mondiale alături de hala de tramvaie în care acum funcționează Piața Cetate.

Viitorul sediu, la anul

Clădirea fostei garnizoane este în plin proces de transformare pentru a putea găzdui expozițiile și piesele muzeului. Lucrările au început cu întârziere, Președintele Consiliului Județean Bihor Radu Țîrle a considerat că lucrarea a fost acordată prefernțial și a cerut corpului de control al guvernului să verifice legalitatea licitației. Pentru că răspunsul forului de control a fost ambiguu, Țîrle a acceptat executantul selectat prin licitație, dar a cerut și obținut renegocierea contractului. A obținut scurtarea timpului de execuție la doi ani, la aceeași calitate și același preț de 58, 508 milioane de lei. În noul spațiu, acesta are la dispoziție o suprafață de de peste 8000 de metri pătrați.

Info

Muzeul Țării Crișurilor funcționează în Palatul Baroc de 55 de ani. În urma retrocedării imobilului Episcopiei Romano-Catolice, instituția de cultură și-a restrâns spațiul pentru expoziții, majoritatea pieselor fiind ambulate în cutii și așteptând mutarea. Consiliul județean plătește acum pentru muzeu o chirie de 6100 euro pe lună episcopiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite