Oradea: Zilele Homer, sărbătoarea nevăzătorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nevăzători din județ și din țară vor fi răsfățați timp de o săptămână la Oradea cu poezie și cultură.

În această dimineață, la ora 9.00, s-au deschis oficial a XVII-a ediție a maratonului cultural pentru nevăzători Zilele Homer și a XVIII-a ediție a concursului internațional de creație literară „Pașii Profetului”. Va fi o săptămână plină, pe parcursul căreia peste 60 de nevăzători din țară și cei orădeni vor participa la cursuri de inițiere în calculator, spectacole de teatru, teatru pentru copii și concerte de muzică clasică și modernă.

Cursuri de calculator

Cursul de calculator este foarte important pentru nevăzători, iar datorită programului de sinteză vocală ei pot lucra ca un văzător. „Nevăzătorilor le place să citească și să se informeze. Pentru ei radioul și televizorul sunt pâinea, dar uneori au nevoie și de cozonac. Acesta e calculatorul și cartea citită”, spune Ioan Boiț, președintele Asociației Nevăzătorilor, filiala Bihor-Sălaj. El precizează că acum nu se mai pune accentul pe cartea braille, ci pe calculator și cartea vorbită. Prin cursurile demarate de asociație, zeci de nevăzători bihoreni au făcut învățat să utilizeze calculatorul. Numărul cunoscătorilor poate crește, în avantajul lor crede Boiț. „Acum suntem în proces de achiziționare a unui program de sinteză voxcală prin care cu ajutorul calculatorului, omul nostru va putea citit ziarul și cele mai noi cărți apărute pe piață. În acest mod el va deveni independent și nu își va stresa familia să îi citească”, spune președintele.

Pașii Profetului

Festivalul de creație literară are trei secțiuni: poezie, proză și epigramă, precum și o secțiune internațională la care participă nevăzători din Ungaria și cetățeni români de naționalitate maghiară. Juriul este format din personalități marcante ale literaturii contemporane, Lucian Scurtu, membru al Uniunii Scriitorilor, fiind președinte, Ion Davideanu, Alexandru Sfârlea și Denes Laszlo, membri. Anul acesta premiul „Profesor Gheorghe Ardelean” se va acorda profesorului Ion Podosu, de la Liceul pentru Deficienți de Vedere Louis Braille din Cluj-Napoca pentru volumul de critică literară „Universul prozei lui Vasile Voiculescu” .

Recital

La secțiunea poezie sunt 13 concurenți, cel mai mare punctaj obținându-l brașoveanul Ilie Roman. La Secțiunea proză sunt doar cinci concurenți, clujeanca Ioana Diana Albu, obținând 8,33 puncte, maximul. La epigrame sunt de asemenea cinci concurenți, iar craioveanul Radu Florea este în top. La secțiunea internațională sunt 13 concurenți, iar punctajul maxim a fost obținut de Nagy Jeno din Ungaria.
Câștigătorii festivalului vor susține miercuri de la ora 12.00 un recital de poezie și muzică, în sala festivă a Liceului Teoretic Onisifor Ghibu. Lor li se va alătura interpretul George Nicolescu. Câștigătorii vor fi premiați în cadru festiv, miercuri seara în Băile Felix.

Asociația Nevăzătorilor

Asociația Nevăzătorilor din România are peste 80.000 de membri, dar se estimează că numărul potențialilor membri este de circa două milioane. În Bihor și Sălaj sunt 2.700 de nevăzători, membri ai asociației. Înființată în 1910, prin decret regal, este singura organizație neguvernamentală care a fost tolerată și în regimul comunist. Asociația bihoreană este cea mai dinamică din punct de vedere al proiectelor realizate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite