Oradea: Voluntariatul, distracție prin muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Târgul Ofertelor de Voluntariat din 13 mai orădenii vor putea găsi o activitate care să li se potrivească.

Săptămâna viitoare, de luni până vineri, se desfășoară a cincea ediție a Săptămânii Naționale a Voluntariatului (SNV), la Oradea. SNV este un eveniment naţional iniţiat şi coordonat de către Pro Vobis - Centrul Naţional de Voluntariat începând cu anul 2002 şi este implementat la Oradea de Asociaţia Caritas Eparhial (ACE). Se vor organiza cinci seminarii cu tema ,,Voluntariat prin vorbe şi fapte!”, precum și Târgul Ofertelor de Voluntariat, în colaborare cu Administraţia Socială Comunitară Oradea - Centrul Unic de Voluntariat Comunitar. Târgul va avea loc miercuri, 13 mai, între orele 12 și 16, în Piața Independenței. ACE derulează și proiectul „Voluntariat şi implicare civică”, prin care se dorește implicarea a cât mai mulți tineri în activități de voluntariat, în județele Bihor, Sălaj și Satu Mare.

În străinătate

Dincolo de aspectele ce țin de caritate, voluntariatul reprezintă o modalitate prin care tinerii, dar nu numai, pot dobândi abilități noi, de care s-ar putea folosi mai târziu, pentru obținerea unui loc de muncă. Cum ACE este acreditată pentru a recruta voluntari pentru state din Europa, tinerii din Bihor pot ajunge să lucreze ca voluntari în oricare țară europeană. „Cei selectați beneficiază gratuit de cazare, masă, transport și telecomunicații. Pe deasupra primesc și bani de buzunar”, spune Ana-Maria Lazăr, coordonatorul departamentului de voluntariat din cadrul ACE. Criteriile de selecție sunt permisive iar pregătirea voluntarilor, în cazul în care aceștia stăpânesc limba engleză, poate dura doar câteva zile. Cel mai important este ca persoana în cauză să aibă inițiativă și să-și dorească să ajute.

Ajutor de orice fel

Tinerii se pot implica în orice domeniu de activitate, în funcție de disponibilitățile proprii. „În raport cu timpul de care dispun, voluntarii pot distribui haine și alimente, pot participa la colecte, pot face curățenie sau orice altceva”, spune Adela Ghițulescu, coordonatorul proiectului „Voluntariat şi implicare civică”. De la plătirea facturilor pentru persoanele care nu se pot deplasa, la traduceri sau confecționarea unor felicitări, activitățile în care bihorenii cu timp liber se pot implica sunt nenumărate. Nu este neapărat să fie tineri, având în vedere că cel mai în etate voluntar al ACE avea anul trecut 69 de ani. Orădenii care vor să afle în ce fel s-ar putea face utili celor din jur sunt așteptați la târgul de miercuri sau la sediul ACE, din strada Ep. Mihai Pavel nr. 4.

Clovni în spitale

În prezent ACE are 70 de voluntari activi, din care 20 susțin spectacole în calitate de clovni, învățându-i totodată pe alți tineri cum să-i facă să râdă pe cei din jur. Alexandru Lucaci este unul dintre cei care, în fiecare zi de joi și sâmbătă, vizitează Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu, pentru a aduce zâmbete pe feţele copiilor bolnavi.“Fac voluntariat pentru mine. Îmi place să fac lumea să zâmbească. Trăiesc experienţe minunate în timpul voluntariatului”, spune Alexandru.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite