Oradea: Taxe mai mari cu cel puțin 10%, la Universitatea Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru anul universitar 2009 – 2010, taxa nu va fi mai mică de 1.800 de lei, decât în cazuri excepționale.

La data de 13 iulie 2009 vor începe înscrierile la concursurile de admitere la Universitatea din Oradea (UO), pentru studiile universitare de licență. Absolvenții care își doresc studii universitare vor avea de ales dintre 1638 de locuri, plus alte 23 dedicate cetățenilor de etnie rromă, de la 18 facultăți. Taxa de înscriere la concursul de admitere va fi de 150 de lei, asemenea taxei de contestație. Taxa de înmatriculare va fi de 50 de lei. Cât va costa un an de studiu la UO nu se știe încă.

Mai mari cu 10%

Conducerea UO a prezentat miercuri criteriile de stabilire a taxelor de școlarizare pentru anul universitar 2009 – 2010, urmând ca facultățile să își stabilească propriile taxe, pe care vor trebui să le comunice cu 15 zile înainte de începerea înscrierilor. „Taxele vor putea fi mai mici de 1.800 de lei pe an numai în situații excepționale, care vor trebui justificate temeinic”, a spus Cornel Antal, rectorul UO. Acesta a precizat că o posibilă justificare pentru coborârea taxei de școlarizare sub pragul de 1.800 de lei ar putea fi nivelul taxelor celorlalte universități din zonă, cum ar fi cele din Cluj-Napoca și Timișoara. Potrivit celor spuse de Cornel Antal, pentru anul 2009 – 2010 studenții vor avea de plătit taxe cu cel puțin 10% mai mari decât cele din anul universitar în curs, conform propunerii comisiei de buget-finanțe a UO, aprobată luni de Senatul UO. „În ultimii ani, unele facultăți au practicat taxe foarte mici și au atras studenții prin acest aspect. Se făcea o concurență pe motive financiare”, a spus Cornel Antal.  Dorința universitarilor orădeni este aceea de a atrage studenții și pe alte considerente decât cele financiare, în special prin gama largă de specializări oferite.

Imaginea, un minus

Pentru a face mai bine cunoscute facultățile orădene în rândul liceenilor, UO a început în martie o campanie de promovare a ofertei educaționale. „Am fost deja la 14 licee din Oradea și în alte instituții din Salonta, Beiuș, Aleșd și Ștei. Pentru absolvenții din aceste localități este mult mai convenabil să își continue studiile la Oradea, fiind un plus faptul că taxele și costul de viață sunt mai mici decât în alte centre universitare”, a spus Raul Derecichei, președintele Federației Student Pro (FSP). Acesta a constatat că imaginea UO reprezintă un minus, atunci când viitorii absolvenți iau în calcul studenția la Oradea. „Elevii cu performanțe notabile optează, în general, pentru un centru universitar de prestigiu”, a observat Derecichei.

Interesați de cele scumpe

În anul universitar 2008 – 2009 cele mai mari taxe le-au plătit studenții de la medicină și medicină dentară (4.500 lei/an), farmacie (3.200 lei/an), arhitectură (3.000 lei/an), artă (2.400 lei/an), 2.150 (educație fizică și sport), 2.100 științe economice. Printre cele mai „ieftine” specializări de anul acesta se numără  jurnalismul și științele politice (1.600 lei), filosofia și sociologia (1.500 lei). Potrivit lui Derecichei, comparativ cu caravana de anul trecut, liceeni încep să se orienteze în funcție de specializări și nu de valoarea taxelor, atunci când decid asupra facultății la care vor să dea admitere. „Cei mai mulți dintre liceeni se interesează de medicină și farmacie, științe economice, relații internaționale, geografie și turism, inginerie și mecanică”, a observat președintele FSP.

Facultățile, finanțate pentru fiecare student

În anul universitar 2009 -2010, facultățile orădene din domeniul științelor umane, științelor economice, teologiei, științelor politice și ale comunicării  vor primi finanțare de la minister 3.250 de lei, pentru fiecare loc bugetat. La facultățile cu profil tehnic, pentru fiecare student bugetar, ministerul va aloca 3.250 x 1,76, adică 5.720 de lei. La medicină se vor aloca 3.250 lei  x 2, adică 6.500 de lei, pentru fiecare loc bugetat. Pentru ca liceenii să fie cât mai bine informați, UO a pregătit o mie de exemplare din Ghidul Admiterii, pe care le distribuie în licee și prin activități precum Zilele Porților Deschise (5-6 mai 2009). Ghidul poate fi consultat on –line, pe site-ul UO.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite