Oradea: Ștefan Postol pictează camera copilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autor a peste zece mii de caricaturi și portrete, orădeanul pune suflet de artist în spații comerciale și de locuit.

Pictura trebuie să fie o poezie tăcută, iar poezia o pictură vorbitoare. Sunt cuvintele cu care Ștefan Postol își începe biografia, pe site-ul www.pentrucopil.com, prin care își promovează activitatea. Portretist, caricaturist și, de circa șase ani, axat pe pictura murală din camerele copiilor, Ștefan Postol reprezintă modelul unui artist echilibrat, adaptat cotidianului. A schimbat îngustimea pânzei cu spațiile largi, cu pereții unor magazine, ale unor camere de zi sau de copii. Așa cum știe să găsească imediat acordurile la orice instrument muzical, are talentul de a trece de la design industrial, la caricaturi, sau de la Albă ca Zăpada la Marilyn Monroe.

Se adaptează mereu

 Este un om cu inițiativă și când are o problemă îi place să o rezolve el însuși. Tocmai de aceea, pe vremea când era student, a fost președintele asociației studenților la artă. „Când am intrat în Clubul de Artă erau vreo patru membri. În cele din urmă am ajuns la circa 30. Am organizat expoziții de grup și alte evenimente”, spune Ștefan Postol. Spre deosebire de alți artiști orădeni, Ștefan este optimist în privința vieții culturale a orașului. „Resimt că nu avem galerie sau alte facilități, dar sunt optimist”, povestește pictorul care, în calitate de artist de provincie, câștigă un trai decent, chiar dacă pentru asta trebuie să se axeze pe mai multe domenii de activitate. „Trebuie să te adaptezi, să te mulezi după clienți, fără să cazi însă în comercial”, crede Ștefan, al cărui portofoliu de clienți crește în mod constant, cuprinzând persoane din toată țara. Lucrează și în comunicare vizuală, fiind implicat în tot ceea ce ține de materiale promoționale, în campanii electorale sau de orice fel.

A văzut lumea

Specializat în terapia prin artă și având un atestat în design industrial, Ștefan se ocupă și de restaurarea obiectelor de artă. În 2003 a locuit șase luni în Maroc, în Casablanca, unde a redesenat fațada unei clădiri din anii 30, în stil neoclasic. Alte șase luni a trăit prin SUA, lucrând pe un vas de croazieră. Acolo a făcut tatuaje temporare și a vizitat locuri celebre. „Mi-am dorit să vizitez lumea, nu ca turist, ci pentru o perioadă mai lungă, să locuiesc o vreme în acele locații. Am fost tentat să rămân, dar nu destul de convins încât să o fac. Am simțit parcă un magnet, care mă atrăgea spre casă”, povestește Ștefan, pe care dorul de pământul de aici, de energia locurilor de unde se trage, l-a determinat să renunțe la visurile californiene.

Întrebări și răspunsuri

Ai putea numi câteva dintre expozițiile personale?
Ș.P: În 2003, cu tema"Geo - abstract", am avut o expoziție personală, în Maroc. În 2004 a fost vernisată expoziția "Contradicții", la Oradea. În 2001 am avut prima expoziție personală de caricatură pe teme politice, la Oradea. În 2005 am expus caricaturi cu Viorel Chiricuță și Ovidiu Pascu.
Ai contabilizat vreodată portretele și caricaturile realizate?
Ș.P: În ultimii zece ani am executat peste 10.000 de portrete și caricaturi.
Descrie o zi perfectă
Ș.P: Cea mai frumoasă zi pentru un artist e atunci când își pregătește vernisajul.

Ce-i place

Ștefan gustă cinematografia de calitate, având o colecție impresionantă de filme de artă. Printre regizorii preferați se numără Lars von Trier și Peter Greenaway. Îi place jazz-ul.

Ce nu-i place

Îl deranjează faptul că în România lumea este tristă, că glumele sunt percepute prost. Nu-i plac oamenii pesimiști și încăpățânați. Vorbește puțin despre el însuși, preferând să se exprime prin artă. 

Profil

Născut:
13 octombrie 1976, Oradea
Studii:
Facultatea de Arte Plastice din Oradea, Pedagogia Artei
Experiență:
Pictură murală, amenajări interioare și exterioare, caricaturi, portrete
Familie:
Necăsătorit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite