Oradea: Recesiunea a intrat în birourile notariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniturile birourilor notariale au scăzut din cauza crizei imobiliare, iar câțiva notari orădeni au fost nevoiți să ceară ajutor financiar de la Camera Notarilor, pentru a putea supraviețui pe timp de criză.

Criza cu care se confruntă piața imobiliară are urmări și asupra veniturilor birourilor notarialei. “Scăderea veniturilor este dată de scăderea activității. Tranzacțiile imobiliare au o pondere mare în activitatea birourilor și au scăzut foarte mult. Veniturile birourilor sunt mai mici cu cel puțin 50%-60%.”, explică Cornel Gârba, președintele Camerei Notarilor Publici. “Tranzacțiile imobiliare au scăzut cu 45%. Cel mai bine se vând apartamentele fără spațiu și fără oxigen, ieftine la întreținere. Casele mari și terenurile reprezintă doar 20% din tranzacțiile de anul acesta”, spune notarul Mona Radu.

Posibile restructurări

 “Numărul de angajați pe care îl au acum birourile nu se mai justifică”, declară Cornel Gârba. “Avem un om care stă doar la Cadastru, pentru tranzacțiile imobiliare. Însă acum nu se mai justifică”, explică Mona Radu. Actele care țin pe piață birourile notariale sunt legalizările, moștenirile și actele făcute între părinți și copii pentru împărțirea patrimoniului. “Sunt activități importante dar nu sunt aducătoare de venituri”, precizează Cornel Gârba. Potrivit acestuia, sunt notari care au avut nevoie de sprijin financiar pentru a-și salva afacerea. “Este vorba de birouri din zone în care sunt foarte multe pe o suprafață restrânsă și unde sunt și clienți mai puțini”, explică notarul. Criza are și partea ei bună. Pentru prima dată au scăzut valorile din raportul de expertiză, întocmit an de an de Camera Notarilor și pe baza căruia se fac tranzacțiile imobiliare. “În fiecare an au fost tot mai mari. În acest an însă valorile sunt mai mici. Implicit și tarifele au scăzut”, subliniază președintele Camerei Notarilor.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite