Oradea: Portret/Tanti Florica creează costume populare tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cei 67 de ani ai săi Florica Vuşca din Tilecuş este un important membru al ansamblului „Nunta din Tilecuş”, nu numai pentru că dansează şi interpretează diferite roluri la spectacole, ci şi pentru că ea face costumele tuturor membrilor ansamblului.

Tanti Florica coase costume populare de foarte mulţi ani şi tare îi e drag să le facă, pentru oricine are nevoie. „Cine mă ştie de când cos? De când eram copil o ajutam pe mama să coase costume de-astea, şi tare mi-a plăcut aşa că m-am apucat şi eu să învăţ şi uite că amu fac asta împreună cu prietena mea din copilărie”, ne povesteşte tanti Florica. Împreună cu vecina şi prietena ei din copilărie, Baciu Floare, tanti Florica face costume populare de toate felurile, bineînţeles cu specific bihorean, cu ponioarcă (partea de sus a costumului), poale (fusta costumului), zadie (şorţul de peste fustă) şi labreu. Toate acestea tanti Florica le face cu multă răbdare şi pasiune.

Un costum popular în două luni 

Pentru realizarea unui costum popular cu toate elementele tradiţionale, tanti Florica, împreună cu ajutoarele sale, una dintre nurorile ei şi vecina Floare, muncesc timp de două luni în fiecare zi. „ Fetele mă ajută foarte mult, fiecare face câte ceva şi io fac ce-i mai greu. Io cos cu maşina. Iar ce-i de făcut cu mâna ne ia cel mai mult timp”. Toate ornamentele de pe costum sunt făcute de mână, florile, paietele, toate sunt cusute manual. „Florile de pe mânecă se numesc pene cruceşti şi se fac cu mătase, la poale îs pene tăiate, aşa li se zice, iar poalele au cipcă făcută manual”.

Pasiune şi dăruire

După zeci de ani de cusut costume, pe lângă gospodărie, copii şi nepoţi, tanti Florica spune că îi este tot mai greu să coase. „Mi-i foarte greu să le fac, dar îmi place tare mult. Acuma am îmbătrânit nu mai am aşa mult chef ca în tinereţe, dar nu vreau să renunţ la cusut”. Ca să fie sigură că lasă cuiva moştenire meşteşugul realizării unui costum popular adevărat, tanti Florica o învaţă pe nora ei cea mijlocie să coase. Mamă a trei băieţi, Florica Vuşca este soacra cu trei nurori, iar una dintre ele, cea mijlocie, Maria Vuşca, este cea care o ajută cel mai mult. „Dacă perim noi nu o să mai facă nimeni costume. Aşa că o învăţ pe nora mea. Deja ştie să coase, numa ca trebe să fiu eu lângă ea încă, dar se descurcă. Dacă n-ma avut fete, cum m-a avut pe mine mama, o am pe ea, că celelalte nurori ale mele sunt la oraş, numa ea a rămas cu mine aici în sat,” spune tanti Florica. Costumele sunt făcute din lână, cu aţă şi paiete, pe care tanti Florica le cumpără. Un costum întreg costă în jur de 1000 de lei.

Ce-i place
Tanti Florica adoră să danseze şi să cânte. Îi plac oamenii cinstiţi şi plini de viaţă, aşa cum este ea.
Ce nu-i place
Nu-i plac oamenii care nu-s corecţi şi beţivii.

Întrebări şi răspunsuri
Faceţi costume pentru oricine?
Cos  mai mult pentru cei din ansamblu că ei îmi cer costume. Dar dacă vrea şi altcineva nu refuz, doar că durează ceva până le fac.
Câte costume aţi cusut până acum?
Nu mai ştiu exact că nu le-am ţinut socoteala, dar în orice caz câteva zeci de costume.

Profil
Născut
La 6 iunie 1942, Tilecuş, Bihor
Familie
Căsătorită, trei copii, opt nepoţi
Studii
7 clase la şcoala din Tileagd

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite