Oradea: Portret/Ioan Boiţ: "Când ți-e rușine nu poți progresa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă n-ar avea ochelarii de nevăzător, nu s-ar bănui că Ioan Boiț are această deficiență. Debordează de umor și optimism și e tot timpul pus pe treabă.  

A fost diagnosticat abia la 14 ani. „Mi-am pierdut treptat vederea din cauza retinitei pubertare”, povestește el. Este o boală ereditară ale cărei efecte doar el le suportă în familie. L-a afectat foarte rău și i-a frânt visele. În loc să ajungă medic, avocat sau istoric, a ajuns la Școala pentru Deficienți de Vedere Vatra Luminoasă din București, unde a învățat tot ce se putea despre masaj. Din asta și-a câștigat pâinea pentru el și familie timp de 29 de ani, cât a fost maseur în Băile Felix. „Adaptarea de la un system la altul a fost foarte dificilă pentru mine după ce m-am mutat de la București”, povestește el. A avut însă șansa de a-l avea ca profesor pe doctorul Agârbiceanu, fiul scriitorului ardelean. „Am învățat enorm de multe de la domnul profesor, de la masajul clasic la cel sportive, de revigorare, de relaxare sau terapeutic”, spune el. Nu i-a lăcut să fie masseur, dar nu se plânge.

Lupta cu handicapul

Pentru orice persoană cu dizabilități unul dintre cele mai grele lucruri este acceptarea acestei deficiențe. „Primul lucru pe care trebuie să-l înveți când devii nevăzător este să nu-ți fie rușine”, precizează Ioan Boiț și explică și de ce. „Când ți-e rușine, te izolezi și nu mai poți progresa.” El a avut încă două avantaje: umorul și soția lui. „Umorul mă ajută de multe ori. Cu umor se detensionează situații dificile și putem merge mai departe. Cu încrâncenare nu se face mare lucru”, spune Boiț.S-a căsătorit foarte tânăr. Încă mai vedea. „Anul acesta împlinim 36 de ani de căsătorie”, spune el și recunoaște că fără soția sa viața ar fi fost mai grea. Fiica lor este medic stabilit în Franța și le-a dăruit un nepot pe care îl adoră.

Asociația și alte provocări

Din 2000, Ioan Boiț conduce Asociația Nevăzătorilor, filiala Biho-Sălaj care are 2700 de membri. De atunci fonoteca organizației se dezvoltă încet și frumos. Și-a canalizat energiile pentru a realize o casă de odihnă pnetru nevăzători la Negreni. Periodic, organizează cursuri de calculator pentru membri. Împreună cu prietenul său poetul Gheorghe Vidican, referntul cultural al asociației oranizează de 18 ani Festival de Creație Literară „pașii profetului” și „Zilele Homer”. Acesta e deseori ținta umorului lui Ioan Boiț. „Vreau să las ceva în urma mea”, spune el și adaugă repede că poate ar fi putut face mai mult. „Tot ce obțin pentru asociație este pe relații și prietenii”, precizează el, ușor dezamăgit că românii sunt destul de indiferenți la problemele nevăzătorilor. 

Profil
Născut
La 1 decembrie 1953, Oradea
Studii
Școala pentru Deficienți de Vedere „vatra Luminoasă”, București
Familie
Căsătorit, are o fiică 
Experiență
Președintele Asociației Nevăzătorilor Bihor-Sălaj

Ce-i place:
„Îmi place viața”, spune el simplu. Îi place muzica de calitate, indifferent că este operă sau folclor. „Îmi plac femeile, copiii, florile și sportul”, adaugă el. Prietenul său ne destăinuie că Ioan Boiț este stelist cu vechime. Îi place să lase ceva frumos în urma lui și luptă să îmbunătățească situația colegilor săi de suferință. Îi place să glumească.
Ce nu-i place:
„Nu-mi plac nesimțirea, răutatea, incorectitudinea, mincinoșii”, enumeră el. Îl înnebunește lipsa de punctualitate a românilor. Nu-i place că nu și-a putut realize visul de a fi medic, istoric sau avocat, oameni care scot ceva la suprafață.

Întrebări și răspunsuri:
- Ați fost complexat din cauza deficienței de vedere?
IB – La început mi-a fost greu să accept boala, dar n-am fost complexat. Nu am cuvântul acesta în dicționarul personal.
- Cum ați realizat fonoteca asociației?
- IB – Colecția de piese radiofonice o avem de la Radio România. Pentru cărți avem voluntari care citesc și înregistrează și colaborăm și cu alte organizații.
- La ce proiect lucrați acum?
- IB – Vreau să achiziționăm un program de voce sintetică pentru biblioteca noastră. Cu acesta orice carte tipărită sau ziar sunt la îndemâna nevăzătorilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite