Oradea: Portret/A pregătit candidații pentru Megastar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara de canto descoperă și cultivă talentele copiilor. Din 2003 se ocupă singură de grupul Vivere, al cărui palmares cuprinde premii importante.

Povestea Valeriei Dinu Mișcuția ar putea fi a Mădălinei Manole sau a Silviei Dumitrescu, colegele ei de generație. Dar fiind o perfecționistă, veșnic nemulțumită de capacitățile ei vocale, a refuzat să își exploateze potențialul și a preferat să stea în umbră, dedicându-se descoperirii și cultivării altor talente, ale copiilor. “M-am gândit că, dacă nu am cea mai bună voce, mai bine să nu cânt. În timp mi-am dat seama că am greșit, că pe scenă contează personalitatea, nu octavele”, spune Valeria Dinu, coordonatoarea grupului Vivere, câștigător a numeroase premii naționale sau internaționale, la concursuri pentru copii. Valeria Dinu Mișcuția a scris zeci de piese care sunt interpretate și azi la toate spectacolele de gen. A fost invitată de Crina Mardare, pentru a lucra împreună cu ea la pregătirea candidaților la titlul de Megastar. Profesoarei de canto, născută la București, i s-au oferit nenumărate ocazii de a reveni în capitală, unde șansele de afirmare sunt mai mari. “Am ales cu inima și am ales Vivere. Am ales Oradea”, spune Valeria Dinu Mișcuția, devenită orădeancă în urmă cu cincisprezece ani, când, împreună cu Bujor Mișcuția, compozitor originar din Oradea, s-a mutat în urbea de pe Crișul Repede. “Tot ceea ce am realizat în acești ani i se datorează”, spune Valeria despre Bujor Mișcuția, care nu mai este printre noi.

Muzica, un mod de viață

Cel mai mare șoc din viața Valeriei a fost în 2003, când soțul ei a suferit un accident vascular. “Aveam programate spectacole, evenimente etc. Activitatea trebuia să continue, dar lui îi era imposibil. A trebuit să preiau frâiele, să mă ocup de tot, să fiu manager, impresar, profesor, compozitor”, își amintește Valeria, pentru care “The show must go on” a devenit de atunci un moto. Pentru ea muzica nu este o meserie ca oricare alta, ci este un mod de viață. “Licența, doctoratul și diplomele mele sunt rezultatele copiilor”, povestește ambițioasa profesoară, ai cărei elevi au câștigat trofee  la Mamaia Copiilor, la San Remo și alte concursuri internaționale. Anita, una dintre candidatele de la concursul Megastar, a fost ani întregi eleva ei.

Mai multe oportunități

Valeria cântă de când se știe și spune că, dacă i-ar fi plăcut mai mult economia politică decât filosofia, ar fi urmat o carieră de avocat. După un examen ratat la Facultatea de Drept, la douăzeci de ani s-a înscris la Școala Populară de Artă, în București, unde l-a cunoscut pe Bujor Mișcuția. La vremea aceea se cântau piese numai în limba română, în special melodiile Cenaclului Flacăra. Despre nonconformismul tinerilor de atunci, Valeria spune că nu este mai prejos celui manifestat de tinerii de azi, doar cadrul fiind altul. “Sunt invidioasă oarecum pe tinerii de acum. Au atâtea oportunități și sunt mult mai hotărâți, mai siguri pe propriile puteri. Dacă generația mea ar fi avut o asemenea deschidere, ajungeam mult mai departe”, crede Valeria Dinu Mișcuția.

Întrebări și răspunsuri
Credeți în previziuni astrale?
Nu cred în horoscop, dar în zodii da. Sunt o leoaică 100%.
Ce trebuie să știe un părinte care își dă copilul la canto?
Părinții trebuie să înțeleagă că parcursul unui artist, nu al unei comete prin muzică, presupune 15 – 20 de ani de muncă.
Cum e să lucrezi cu copiii?
Cu un copil de șase ani poți colabora 20 de minute, după care i-ai pierdut atenția. Însă cel mai greu se lucrează cu părinții care, după primele rezultate, vor totul. Vor ca odraslele lor să fie vedete. Mă fascinează această meserie, deși uneori devine foarte obositoare.

Ce-i place
“Iubesc cina la lumina lumânării. Marea, soarele, întinderea nemărginită, toate mă inspiră”, spune profesoara de canto. Cu toate acestea, douăzeci de ani nu a stat la plajă pe litoral, ca să nu răgușească. Îi place mâncarea, dar știe să se abțină când vrea, printre reușitele ei personale fiind aceea că ajuns de la 107 la 60 de kg, în doar șase luni, iar de un an se menține.

Ce nu-i place
Nu suportă oamenii lași, ipocrizia și persoanele care nu au ambiții. “Pentru mine e un chin să stau fără să muncesc. Deși știu că și înfrângerea are rostul ei, nu-mi place să pierd”, recunoaște Valeria Dinu Mișcuția.

Profil:
Născută:
La 21 august 1968, București
Experiență:
15 ani de activitate neîntreruptă în muzică
Studii: Școala Populară de Artă, București
Studentă la Facultatea de Drept (Oradea)
Piese compuse: Speranța, Copilăria noastră, Vreau sa ajung vedetă, Rock’n’roz

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite