Oradea: Portret/ O minte sănătoasă într-un corp sănătos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/ O minte sănătoasă într-un corp sănătos
Oradea: Portret/ O minte sănătoasă într-un corp sănătos

Hajbok Robert este campion național la șah. Face parte din lotul național al sportului minții dar practică și fotbal, cu aceeași plăcere.

“Avem nouă ani și eram în sat, la bunici. Niște bătrâni jucau șah, pe o bancă”, își amintește Robert, ajuns în 2009 campion național la șah, la categoria 16 ani. Atunci a învățat ce înseamnă acest sport, din cărțile și din indicațiile bunicului său. “A fost o vară ploioasă, așa că am petrecut-o cu tabla de șah în față”, spune Robert. În urmă cu șapte ani, întors din vacanță, părinții l-au inscris la cursuri de șah. După trei săptămâni lua deja locui întâi la un concurs local, la categoria sa de vârstă. “Încă de la grădiniță educatoarea mi-a spus că băiatul meu are o capacitate deosebită de concentrare. În timp ce toți ceilalți copii se jucau și făceau gălăgie, el rezolva jocuri lego și puzzle”, spune mama lui Robert, Hajbok Geta. 

Legitimat și în Ungaria

Primul club de șah din care a făcut parte Robert a fost CS Crișul Oradea, de unde, la 12 ani, s-a transferat la Șah Club Agora Oradea. Doi ani mai târziu a ajuns la CS Unio Satu-Mare, fapt pentru care este prezentat de multe ori ca fiind sportiv sătmărean. Are o dublă legitimare, din 2007 fiind membru și la un club de șah din Ungaria, la Nyiregyhaza. Pe lângă faptul că face ce-i place, câștigă și bani din asta. Din premiul de 400 de euro câștigat în urmă cu doi ani la un open de la Balaton și-a cumpărat un laptop.

Exemplu de ambiție

În ciuda dublei legitimări, la competițiile internaționale reprezintă întotdeauna România.
Are peste 60 de diplome, de la concursurile naționale și internaționale la care a participat. În 2007 a fost nominalizat la Premiile de Excelență oferite de Primăria Oradea, la secțiunea sport. În prezent Robert mai trebuie să acumuleze 22 de puncte până va deveni maestru   FIDE. “Până la sfârșitul anului vreau să ajung maestru internațional”, spune Robert, a cărui ambiție i-a impresionat mereu pe cei din jurul său. “În urmă cu vreo șase ani a participat la un cros. Era ultimul și un privitor a râs de el. S-a ambiționat și a reușit să își depășească competitorii, ajungând primul la destinație”, își amintește mama sa, care l-a încurajat mereu să facă și alte sporturi, pe lângă cel al minții. Așa se face că Robert joacă fotbal în fiecare săptămână, fotbalistul său preferat fiind Lionel Messi. A făcut și înot de performanță, fiind un adept al conceptului minte sănătoasă în corp sănătos. Și-ar dori să ajungă ca reputatul șahist bulgar Veselin Topalov, care este un veritabil exemplu pentru el.

Întrebări și răspunsuri

Care a fost cel bun loc ocupat la un concurs internațional?
La Campionatul European din 2007 m-am clasat pe locul patru, la blitz.

Ce succese ai avut la școală?
Am luat locul întâi pe județ, la olimpiada de matematică, în clasele cinci și șapte. Pe plan național m-am clasat de fiecare dată pe locul cinci.

Unde te vezi peste zece ani?
Mi-aș dori să trăiesc în Italia sau în Anglia, ca mare maestru de șah.

Dacă în viața ta nu ar exista șahul, ce ai face?
Cu siguranță aș fi fotbalist.


Ce-i place

Adolescentul se delectează jucându-se pe computer. Jocurile sale preferate sunt Counter Strike și World of Warcraft. Îi place viteza și tot ce ține de ea, carting-ul și ATV-urile. Tenisul îl atrage în mod deosebit, însă doar ca spectator. Îi place competiția, în general.

Ce nu-i place

Tânărul șahist nu suportă supa de ouă sau de roșii, însă savurează oricând o supă de carne de pui. Nu-i place că Cetatea Oradea nu este destul de îngrijită. Nu suportă zilele când plouă.


Profil:

Născut: 22 martie 1993, Oradea
Studii: clasa a IX-a, Colegiul Național MIhai Eminescu, mate-info
Experiență: Campion Național la Șah, 2009
Hobby: fotbal


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite